Generalul Berthelot omagiat de Academia Română la Conacul Berthelot

37615286_2182476341985205_7243126516916158464_n

 

În cadrul Programului dedicat Centenarului Marii Uniri, Academia Română a organizat joi, 19 iulie 2018, la Conacul General Berthelot din comuna cu același nume, județul Hunedoara, seria de manifestări „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Evenimentul a debutat la ora 11, cu o ceremonie militară asigurată de Divizia 4 Infanterie „Gemina“ din Cluj Napoca și cu intonarea Imnului de stat de către Fanfara Diviziei .

IMG_1001

IMG_2813

 

 

 

 

 

 

IMG_0997

 

 

 

Manifestarea a continuat cu ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul Generalului H.M. Berthelot, amplasat în  curtea Conacului. În semn de omagiu, au depus coroane Academia Română, Ministerul Apărării Naționale, Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Judetean Hunedoara, Primăria Comunei General Berthelot.

IMG_2871

 

 

 

 

 

 

IMG_0985

IMG_0889

În sala de festivități a Conacului Berthelot s-a desfășurat apoi sesiunea omagială dedicată generalului Henri Mathias Berthelot. Lucrările au fost moderate de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, coordonator al programului aniversar „Generalul Berthelot și Misiunea Militară Franceză în România“. În cadrul sesiunii omagiale au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ioan Moșteanu, director de cabinet în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul Județului Hunedoara, Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.

IMG_1018

Acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române

IMG_2940

Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române

 

 

 

IMG_1051

Ioan Moșteanu, director de cabinet Ministerul Apărării Naționale

IMG_1054

Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot

IMG_1090

Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara

IMG_1026

IMG_1038

Cu acest prilej au fost decernate 14 medalii aniversare „General Berthelot“ unor personalități din lumea academică, militară, producatori de film istoric, istorici, reprezentanți ai autorităților locale.

Acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române, au primit medalii din partea Fundației Culturale „Bartoc“. Președintele fundației, Alexandru Bartoc, a oferit de asemenea medalii reprezentanților Ministerului Apărării Naționale și primarului comunei Berthelot.

 

 

 

 

 

 

IMG_1082

Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și Alexandru Bartoc, președintele Fundației „Bartoc“

În memoria generalului Berthelot, în curtea Conacului au fost plantați trei stejari, unul din partea Academiei Române, unul din partea armatei și unul din partea oficialităților locale.

IMG_2995

Acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române

IMG_1096

Acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române

IMG_3014

Reprezentanții Academiei Române, ai Ministerului Apărării Naționale și oficialitățile locale

Evenimentul a fost urmat de prezentarea întregului poștal „General Berthelot“ emis de Romfilatelia și de semnarea panoului filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri. Panoul filatelic va rămâne în expunere permanentă la Conacul Berthelot.

IMG_3040

IMG_3042

IMG_3046

În spațiile expoziționale ale Conacului Berthelot a fost prezentată expoziția „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar. Cele zece panouri ale expoziției prezintă rolul Misiunii Militare Franceze conduse de Generalul Berthelot pe frontul românesc.

 

 

 

Pentru eveniment au fost selecționate două filme dedicate Primului Razboi Mondial și Generalului Berthelot: „Francezii și Românii în Primul Război Mondial“, realizat de jurnalista Marcela Feraru, și un scurt interviu realizat de televiziunea Trinitas cu Jean-Claude Dubois, de la Universitatea „Pierre et Marie Curie“ (Paris VI), nepotul generalului şi fiul legatarului testamentar al generalului Henri Mathias Berthelot.

La evenimente au participat personalități din lumea academică, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, cadre militare, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, istorici, reprezentanți ai comunității locale, copii din localitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1108

Copiii de la Școala din comuna Berthelot

Evenimentul a fost organizat de Academia Română, în parteneriat cu Fundația Patrimoniu a Academiei Române, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român, Muzeul Național Militar, Muzeul Național de Istorie și Primăria comunei Berthelot.

Reamintim că în urmă cu o lună, pe data de 14 iunie 2018, Academia Română a organizat, sub aceeași titulatură, ziua omagială dedicată Generalului Berthelot, la sediul său din Calea Victoriei 125, București, în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Cultural Român.

Parteneri Media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Societatea Română de Radiodifuziune.

 

 

 

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești. În semn de recunoștință, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României.

Conacul Berthelot. În 1922, la propunerea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Parlamentul României a oferit în dar generalului Berthelot conacul din Fărcădinul de Jos, ce aparținuse familiei Nopcea, veche familie nobiliară românească din Transilvania. În anul 1926, generalul Berthelot a decis să se reîntoarcă în Franța și a donat Academiei Române conacul, împreună cu domeniul pe care se afla. La câțiva ani după instalarea regimului comunist, în 1948, imobilul a fost naţionalizat și transformat în sediu de CAP, patrimoniul său fiind jefuit și risipit. După 1989, Conacul a suferit un avansat proces de degradare. Odată cu recuperarea lui de către Academia Română, a fost reabilitat și introdus în circuit științific. Inaugurat la 12 octombrie 2010, actualul conac ce poartă numele generalului adăpostește Centrul de dezvoltare durabilă „Țara Haţegului – Retezat“ al Academiei Române, fiind dotat cu sală de conferinţe, laboratoare de cercetare și spații de cazare.

berthelot-1

Biroul de presă al Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: