A 15-a ediție a Conferinței Internaționale de Resurse Lingvistice și Instrumente de prelucrare a Limbajului Natural (CONSILR 2020)

În perioada 14-16 decembrie 2020 s-a desfășurat, în regim de teleconferință, a 15a ediție a Conferinței Internaționale de Resurse Lingvistice și Instrumente de prelucrare a Limbajului Natural precum și al 4lea Workshop ReTeRom al proiectului „Resurse și Tehnologii pentru Dezvoltarea Interfețelor Om-Mașină în Limba Română“. Manifestările științifice au fost organizate de două institute ale Academie Române, respectiv Institutul de Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“din București și Institutul de Informatică Teoretică din Iași, în colaborare cu Facultatea de Informatică a Universității „A.I. Cuza“ din Iași.

Programul conferinței a fost dens, cu prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetătorilor în acest domeniu, tratând teme de un real interes, de la corpusuri și bănci de arbori sintactici, modele, algoritmi pentru cele mai importante etape de prelucrare a limbajului natural, precum și metode standardizate de reprezentare a resurselor lingvistice, infrastructuri hardware si software pentru prelucrarea limbajului natural. Conferința a inclus și lucrări prezentând o paletă largă de aplicații ale recunoașterii și sintezei vorbirii în limba română, recunoașterea știrilor false, asistență pentru pacienții cu deficiențe grave de vedere sau oameni în vârstă ș.a. Cele mai multe rezultate prezentate în conferință sunt publice, deschise preluării și utilizării oricui este interesat.

Alături de cele 17 lucrări selectate de comitetul de program, conferința a inclus 5 prelegeri invitate, extrem de interesante, susținute de personalități de anvergură internațională:

Dr. Corneliu Burileanu, profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, vicepreședinte al Universității „Politehnica“ din București, fondator în 1984 al grupului de Cercetare în tehnologiile vorbirii, cunoscut în prezent ca SPeD (Speech and Dialogue Laboratory), coordonator al conferinței internaționale bianuale SpeD.

Dr. Mircea Giurgiu, profesor în Departamentul de Comunicații, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, coordonatorul Laboratorului de Prelucrare a Vorbirii, cu rezultate de prestigiu în sinteza automată a vorbirii.

Dr. Roberto Navigli, profesor de știința calculatoarelor la Universitatea Sapienza din Roma și liderul grupului de cercetare al Universității în domeniul Prelucrării Limbajelor Naturale. Câștigător al mai multor premii internaționale (Prof. Navigli este unul dintre puținii câștigători a doua granturi ERC). El este coordonatorul proiectelor de mare impact internațional BabelNet, BabelScape.

Dr. Rada Mihalcea, profesor de știința calculatoarelor și inginerie la Universitatea din Michigan și director al Laboratorului de Inteligență Artificială de la Universitatea Michigan, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, este deținătoarea a numeroase premii și distincții pentru rezultatele sale științifice, fiind coordonatoarea, printre altele, a unor proiecte de detectare a declarațiilor false și a știrilor false, sisteme ce au depășit în acuratețe evaluatorii umani.

Dr. Daniel Marcu, o mare personalitate a domeniului tehnologiilor limbajului, are contribuții excepționale în domeniile în care a activat atât ca om de știință, cât și ca antreprenor. În prezent este director de Științe Aplicate la Amazon, coordonatorul echipelor ce dezvoltă celebrele sisteme de comunicare ALEXA și traducere automată Amazon Translate.

Volumul conferinței CONSILR 2020, coordonat de Verginica Barbu Mititelu, Elena Irimia, Dan Tufiș, Dan Cristea, a fost tipărit în luna ianuarie 2021 și va fi transmis spre indexare companiei Clarivate Analytics (care include ISI Thompson), așa cum s-a întâmplat cu volumele edițiilor anterioare.




<!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536869121 1107305727 33554432 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-469750017 -1073732485 9 0 511 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin-top:0in; margin-right:0in; margin-bottom:8.0pt; margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:RO;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:EN-GB;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:8.0pt; line-height:107%;} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
Proceedings of the 15th International Conference ”Linguistic Resources and Tools for Natural Language Processing”, online, 14-15 December 2020, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, ISSB: 1843-911X

Lasă un comentariu