19-20 mai 2022, Iași: Conferința internațională „Soluții educaționale pentru valorificarea etică a patrimoniului cultural imaterial“

Academia Română – Filiala Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi organizează în perioada 19-20 mai 2022, în format hibrid, Conferința Internațională de Etnodidactică intitulată „Soluții educaționale pentru valorificarea etică a patrimoniului cultural imaterial“.

Organizatorii invită participanții să analizeze cu precădere aspectele concrete ale modului de promovare și transmitere a culturii tradiționale în comunitate și ale predării despre și prin intermediul folclorului, atât prin mijloacele pedagogice clasice, formale, cât și prin educația informală și nonformală.

Specialiștii susțin că în ultimii ani asistăm la folosirea abuzivă a termenilor „tradițional“, „autentic“, „folclor“, „patrimoniu“ pentru variate produse comerciale (obiecte, dar și arte ale spectacolului) și la numeroase alte cazuri de însușire fără drept a formelor de expresie culturală. În plus, în sistemul educațional românesc, pentru analiza textelor folclorice se face apel la tipare depășite, adeseori eronate, care au un efect opus asupra elevilor față de ceea ce urmărește procesul de învățare.

Pentru ca publicul amator și „consumator” de manifestări, produse și expresii ale culturii tradiționale să internalizeze standarde etice, organizatorii identifică cel puțin două soluții viabile, pe termen mediu și lung: educația pentru patrimoniu, cu informare corectă, și (re)cunoașterea creatorilor și a purtătorilor genuini de patrimoniu cultural imaterial. Astfel, publicul va reuși să-și dezvolte capacitatea de a identifica și descuraja kitsch-ul, falsul și imitația. Integrarea în curriculă a exemplelor de bune practici pentru predarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial național și, mai ales, a conținutului local este recomandată și binevenită.

Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză sau în limba română. Persoanele interesate sunt rugate să precizeze în rezumatul lucrării limba în care va fi susținută comunicarea. Durata fiecărei intervenții este de 20 de minute. Rezumatul lucrării de maximum 200 de cuvinte va fi trimis până cel târziu 30 aprilie 2022 la adresa de email arhifolc@gmail.com.

Departamentul de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, al Academiei Române – Filiala Iași a organizat în ultimii ani mai multe întâlniri interactive cu specialiști cu scopul de a identifica cele mai eficiente strategii didactice pentru transmiterea informației despre cultura tradițională către tinerele generații.

Lasă un comentariu