Democrațiile sunt mai eficiente în lupta cu pandemia

Mălina Voicu, sociolog la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române, susține într-un interviu acordat Academiei Austriece de Știință – Osterreichische Akademie der Wissenschaften că democrațiile sunt mai eficiente în ceea ce privește controlul efectelor pandemiei și stimulează „solidaritatea socială și încrederea în instituțiile statului“.

Interviul realizat în limba germană este disponibil la adresa https://www.oeaw.ac.at/detail/news/demokratien-sind-erfolgreicher-gegen-corona.  

La originea dialogului s-a aflat studiul intitulat „Mortalitatea prin COVID-19. Sunt democrațiile mai bine pregătite să controleze pandemia?“ realizat de Mălina Voicu și Simona Maria Stănescu, ambele cercetătoare la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române.

Pandemia de coronavirus a avut impact global, dar statele lumii au fost afectate în mod diferit, fie că ne referim la rata de infectare ori la numărul deceselor. Studiul analizează efectele regimului politic asupra pandemiei, concentrându-se asupra legăturii dintre democrație și mortalitatea prin COVID-19. Cu toate că statele democratice sunt mai bine pregătite să facă față urgențelor medicale și dezastrelor, având sisteme de sănătate mai eficiente și populație cu speranță de viață mai avansată, regimurile autocratice pot fi mai eficiente în impunerea restricțiilor necesare controlării pandemiei. Cercetarea explorează această legătură în peste 100 de state și arată că, după ce sunt luați în considerare toți factorii relevanți, democrațiile sunt mai eficiente în controlarea efectelor pandemiei, stimulând solidaritatea socială și încrederea în instituțiile statului.

Lucrarea a fost prezentată la Institut für Demographie – Österreichische Akademie der Wissenschaften în cadrul conferinței online intitulată „Demographic aspects of the covid-19 pandemic and its consequences“, care s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie-1 decembrie 2020. Programul conferinței este disponibil aici.

Lasă un comentariu