Profesorul Wolfram Mauser a primit însemnele de membru de onoare al Academiei Române

Miercuri, 20 aprilie 2022, ora 11, prof.dr. Wolfram Mauser, Universitatea Ludwig-Maximilians (LMU) din München, Germania, membru de onoare din străinătate al Academiei Române, a primit din partea conducerii Secției de științe geonomice diploma și însemnele de membru de onoare al Academiei Române.

Prof. Wolfram Mauser a primit Diploma de membru de onoare al Academiei Române din partea acad. Dan Bălteanu, în prezența acad. Nicolae Panin, președintele Secției de științe geonomice a Academiei Române. Credit: dr. Monica Dumitrașcu, director adjunct, Institutul de Geografie al Academiei Române

Prof.dr. Wolfram Mauser a participat apoi în calitate de invitat la reuniunea anuală a Comitetului Național Român „Terra în viitor“ – Cercetări pentru Dezvoltare Durabilă Globală, comitet al cărui președinte este geograful academician Dan Bălteanu. Această sesiune anuală a fost organizată de Secția de științe geonomice a Academiei Române, Institutul de Geografie, Departamentul de Geografie de la Universitatea Ludwig-Maximilians, Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, Agenția Spațială Română, Administrația Națională de Meteorologie și Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București. Cu această ocazie, profesorul Wolfram Mauser a susținut lucrarea „Climate Change, Resource Use and Human Wellbeing: Examples from the Danube basin“.

Profesorul Wolfram Mauser în timpul susținerii lucrării „Climate Change, Resource Use and Human Wellbeing: Examples from the Danube basin“. Credit: Cătălin Mosoia, Biroul de comunicare al Academiei Române

„Este o mare onoare pentru mine să fac parte din Academia Română. Colaborez de mulți ani cu prietenii și colegii mei de la Secția de științe geonomice și de la Secția de științe agricole și silvice ale Academiei Române. Oamenii de știință de la Academia Română discută probleme științifice de anvergură internațională, lucrează împreună și am sentimentul că se simt ca într-o familie, din care acum fac și eu parte. Mă simt onorat!“, a declarat profesorul Wolfram Mauser într-un interviu acordat Biroului de comunicare al Academiei Române.

Profesorul Wolfram Mauser a fost ales, prin vot secret, membru de onoare al Academiei Române în Adunarea Generală a membrilor Academiei Române din data de 15 septembrie 2021.

Diploma de membru de onoare al Academiei Române. Credit: Secția de științe geonomice, Academia Română

Wolfram Mauser este creator de şcoală în studiul regional al resurselor de apă, iar lucrările sale au contribuit la dezvoltarea conceptelor metodologice pentru programul de cercetare ,,Future Earth. Research for global sustainability“ al International Council for Science – ICSU. A publicat aproape 400 de articole de specialitate și a abordat diverse tematici de cercetare precum: modelarea hidrologică, rezerva și managementul resurselor de apă, utilizarea apei în agricultură,  utilizarea produselor satelitare în analize bazate pe scenarii; explorarea conceptelor de apă virtuală și de securitate alimentară; schimbările climatice și efectele acestora asupra agriculturii, resurselor de apă și energiei.

Profesorul Wolfram Mauser este o personalitate marcantă a vieţii ştiinţifice internaţionale, fiind cunoscut prin realizări de excepţie în domenii de vârf din Ştiinţele Pământului, prin cercetări aero-spaţiale şi studii de sinteză la nivel regional şi global asupra relaţiilor dintre hidrosferă şi societatea omenească. A efectuat studii de matematică, chimie, geografie şi hidrologie la Universitatea din Freiburg (1973-1982) și, la aceeași universitate, a obținut abilitarea în domeniile geografie şi hidrologie.

Profesorul Wolfram Mauser a desfăşurat diferite activităţi în stagii de cercetare sau ca expert al Guvernului German în numeroase ţări, printre care şi România. În acest context, a implicat Institutul de Geografie al Academiei Române în diferite proiecte de networking finanţate de Guvernul German şi a participat în Aula Magna a Academiei Române la sesiuni ştiinţifice legate de Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). În calitatea de reprezentant ICSU al Germaniei, a sprijinit implicarea Academiei Române în activităţile Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Wolfram Mauser a fost, până în septembrie 2021, șeful Departamentului de Geografie și Teledetecție din cadrul Universității Ludwig-Maximilians din München, Germania. În perioada 1979-1980 şi-a desfăşurat activitatea de cercetare la NASA-Goddard Space Flight Center, University of Maryland. A coordonat, în calitate de președinte, Comitetul pentru Observarea Pământului din cadrul Agenției Spațiale Europene (2019) și a fost decanul Facultății de Geoștiințe din cadrul LMU (1993-1995 și 2007-2011). Membru al Comitetului German pentru UNESCO.

Mai multe amănunte despre activitatea profesională a profesorului Mauser sunt disponibile la adresa https://www.geographie.uni-muenchen.de/department/fiona/personen/index.php?personen_details=1&user_id=3

Lasă un comentariu