Cercetătorii de la Institutul Astronomic al Academiei Române despre căderea bolidului din 11 iulie 2023

Marți, 11 iulie 2023, ora 21h49m54s, în perioada crepusculului de seară, persoanele din sudul României au putut fi martorii căderii unui bolid. Aceasta a fost urmată de un zgomot puternic, numit bang sonic, specific oricărui obiect care are o viteză supersonică. Obiectul, cu o strălucire mai mare decât a unei Luni pline, s-a consumat în atmosferă, iar fenomenul luminos a prezentat o creștere bruscă a luminozității, asociate de regulă cu o explozie ca urmare a dezintegrării acestuia la intrarea în atmosferă. 

Imagini obținute de camerele MOROI din Săhăteni, județul Buzău, și Obârșia Nouă, județul Olt, care au înregistrat căderea bolidului din data de 11 iulie 2023. Credit: Institutul Astronomic al Academiei Române.

Rețeaua de monitorizare a cerului de pe teritoriul României numită MOROI, Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging, are ca principal obiectiv detectarea meteoroizilor care intră în atmosferă producând un fenomen luminos, numit meteor. Aceasta este gestionată de o echipă de cercetători din Institutul Astronomic al Academiei Române. 

„Fenomenul luminos la trecerea prin atmosfera Terrei a unui meteoroid – așa-numitul meteor – este dificil de prevăzut, deoarece corpurile aflate la originea lor nu sunt cunoscute și repertoriate într-un catalog. Un meteoroid de peste 20 de centimetri în diametru va produce un fenomen luminos important, însă nu este periculos pentru oameni. Cea mai mare parte a materiei extraterestre se va consuma în atmosferă”, explică dr. Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române. 

Camera allsky din Obârșia Nouă, județul Olt, aparținând rețelei MOROI, este cea care a înregistrat cel mai bine evenimentul. Meteorul s-a observat în crepuscul și a avut o durată de aproximativ 5 secunde. Fragmentările din timpul observării meteorului au dus la saturarea camerei, iar estimarea preliminară a luminozității (magnitudine aproximativă -16) depășește semnificativ strălucirea maximă a unei nopți cu Lună plină, încadrându-se în categoria bolid. 

Imaginile înregistrate de camerele allsky din rețeaua MOROI (integrate în rețeaua europeană Fireball Recovery and Inter-Planetary Observation Network, FRIPON, https://www.fripon.org) împreună cu înregistrările auxiliare vor permite calculul traiectoriei obiectului, altitudinea la care acesta s-a stins, probabilitatea ca acest obiect să producă fragmente care să ajungă la sol (meteoriți) precum și locul unde aceste fragmente au putut să cadă. 

Informații suplimentare sunt disponibile pe websitul Institutului Astronomic al Academiei Române, la adresa http://www.astro.ro:8080/news/Bolid11Jul2023.

Lasă un comentariu