Ce decizii trebuie luate pentru maximizarea distanțării sociale și minimizarea impactului asupra economiei? Aceasta este întrebarea la care profesorul Alex Popa a răspuns într-un recent articol pe care îl supune atenției comunității științifice.
Profesorul Alex Popa, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, propune în articolul intitulat „A decision support system for optimizing the cost of social distancing in order to stop the spread of COVID-19“ un model și un algoritm care oferă metode eficiente de distanțare socială. Aceste metode sunt utile în procesul decizional și, prin urmare, pot contribui la reducerea răspândirii virusului și, totodată, pot avea un impact redus asupra economiei.
Pentru acest acest scop, prof. Alex Popa a definit și a studiat o problemă combinatorială care să modeleze distanțarea socială. Pornind de la un buget dat a încercat să optimizeze numărul de locații care se pot închide – de exemplu, companii, restaurante, parcuri – și câte persoane trebuie să evite contactul social astfel încât riscul de răspândire a virusului în rândul populației să fie minim. Încercând o sintetizare a lucrării amintite, prof. Alex Popa propune mai multe modele, printre care probleme de optimizare combinatorială; prezintă o serie de rezultate teoretice privind complexitatea chestiunilor formulate și un algoritm pentru cele mai complexe dintre acestea; nu în ultimul rând, testează algoritmul și arată cum diminuarea riscului asupra populației depinde de rapiditatea cu care trebuie luate măsurile.

În Figura 1, modelul propus de autor arată că distanțarea socială se poate mări de aproximativ 5 ori, chiar și cu un buget foarte redus − 1% din costul închiderii tuturor instituțiilor, școlilor, parcurilor etc.
Pe axa verticală din figură este reprezentat raportul dintre factorul de distanțare socială după aplicarea măsurilor de izolare și cel inițial, înainte de aplicarea oricărei măsuri. Spre exemplu, un raport de 0,5 înseamnă, conform modelului, că distanțarea socială s-a dublat.
Axa orizontală reprezintă procentul din buget alocat pentru izolarea persoanelor (algoritmul împarte bugetul în două categorii: izolarea individuală a persoanelor și închiderea unor instituții). După cum se poate observa în figură, punctul cu coordonata y cea mai scăzută (aproximativ 0,17 adică o distanțare socială mărită de peste 5 ori) are coordonata x aproximativ 0,15 ceea ce înseamnă că algoritmul trebuie să aloce 15% din bugetul total disponibil pentru a izola persoane, iar restul din buget, 85%, să fie alocat pentru a închide instituții.