„Castelologia comparată. Arhitectura de apărare a Țării Moldovei între Occident și Orient”, de Mariana Șlapac

Academia de Științe a Moldovei a găzduit lansarea volumului intitulat „Castelologia comparată. Arhitectura de apărare a Țării Moldovei între Occident și Orient“, de Mariana Șlapac. Volumul, sub redacția științifică a Dr. Eugen Nicolae, director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, a apărut la Editura Arc, Chișinău 2020.  

Lansarea a avut loc joi, 10 decembrie 2020, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei. Cu această ocazie, Mariana Șlapac a fost distinsă cu Medalia „Dimitrie Cantemir“ de către Academia de Științe a Moldovei și Ordinul „Bogdan Întemeietorul“ de către președintele Republicii Moldova. 

Colaborarea cu Academia Română, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și Dr. Eugen Nicolae sunt menționate în cuvântul de salut al președintelui Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, și în cuvântul autoarei.  

Manifestarea a fost transmisă online de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, iar înregistrarea poate fi urmărită la adresa https://asm.md/lansarea-cartii-castelologia-comparata-arhitectura-de-aparare-tarii-moldovei-intre-occident-si

Dr. Mariana Șlapac, cercetător ştiinţific principal la Institutul Patrimoniului Cultural și fost vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, este unul dintre principalii colaboratori de la Chișinău ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“. Pe lângă volumul lansat recent, alte patru volume ale autoarei au apărut sub redacția științifică a Dr. Eugen Nicolae:  

  • Cetatea Albă. Studiu de arhitectură medievală, Chișinău, 1998;  
  • Cetăți medievale din Moldova (mijlocul secolului al XIV-lea – mijlocul secolului al XVI-lea), Chișinău, 2004; 
  • Cetăți din Țara Moldovei. Mică enciclopedie ilustrată, Chișinău, 2008; 
  • Cetățile bastionare din Moldova (sfârșitul secolului al XVII-lea – mijlocul secolului al XIX-lea), Chișinău, 2016, volum care a fost distins cu premiul „Mihail Kogălniceanu“ al Academiei Române. 

Lasă un comentariu