Agricultura regenerativă – noul raport al Academiilor europene

Primul studiu realizat de European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, pe tema agriculturii regenerative a fost lansat pe data 6 aprilie 2022, la sediul Academiei Ungare de Științe din Budapesta. Au participat prof. Ervin Balázs, președintele Secției de Științe Agricole, Academia Ungară de Științe; prof. Lars Walloe, președintele Comitetului de mediu, EASAC; Dr. Orsolya Valkó, Institutul de Ecologie și Botanică din Ungaria; prof. Thomas Elmqvist, director de proiect, EASAC; Dr. Anders Wijkman, EASAC; prof. Diana Ürge-Vorsatz, CEU; prof. Gábor Stépán, co-președinte sustenabilitate urbană, AE Budapest Knowledge Hub.

Evenimentul a fost transmis în direct pe canalul YouTube al Academiei Ungare de Științe, MTA 1825. Înregistrarea manifestării este disponibilă la adresa https://www.youtube.com/watch?v=SL6c6J-W8xk.

Potrivit studiului, agricultura regenerativă poate contribui la reducerea riscurilor climatice și prezintă potențial pentru asigurarea hranei populației mondiale în creștere și pentru îmbunătățirea biodiversității.

„Agricultura convențională folosită astăzi pe scară largă are un uriaș impact negativ asupra solului“, explică profesorul Thomas Elmqvist, Stockholm Resilience Centre, unul dintre autorii principali ai primei analize științifice realizate de European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, pe tema agriculturii regenerative. Acest tip de agricultură adaptată perioadelor actuale reprezintă o adevărată comoară care nu e exploatată pe deplin și care își poate dovedi utilitatea și eficiența în gestionarea crizei climatice, mai susține profesorul Thomas Elmqvist. Referindu-se la produsele agricole, profesorul Elmqvist subliniază că a venit momentul ca accentul să fie pus pe calitatea și pe valoarea nutritivă a produselor agricole și nu pe cantitatea acestora.

Raportul intitulat Regenerative agriculture in Europe. A critical analysis of contributions to European Union Farm to Fork and Biodiversity Strategies este disponibil în întregime pe site-ul EASAC, în secțiunea publicațiilor.

European Academies’ Science Advisory Council – EASAC este un organism alcătuit din reprezentanți ai Academiilor naționale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia și Elveția la care se adaugă cei din Academia Europaea și ALLEA – All European Academies. Mai multe informații despre EASAC sunt disponibile la adresa www.easac.eu.

Lasă un comentariu