CONCURS. Premiile EFNIL 2021: Cele mai bune teze de masterat și disertații din Europa în domeniul utilizării limbii, al politicii lingvistice și al multilingvismului

Federația Europeană a Instituțiilor Naționale pentru Limbă – EFNIL, federaţie în care Academia Română este membru activ, invită studenții să participe la o nouă ediție a competiției pentru identificarea celor mai bune teze de masterat și disertații în domeniul utilizării limbii, al politicii lingvistice și al multilingvismului.

Studenții care prezintă cele mai bune trei teze vor fi distinși cu Premiul EFNIL „Master Thesis“, care constă în sume 1.500 de euro, alături de invitația de a prezenta teza la conferința anuală internațională EFNIL – cu toate cheltuielile plătite –, de oportunitatea publicării unui articol în volumele de lucrări ale conferințelor anuale EFNIL și de posibilitatea publicării integrale a tezei pe site-ul Federației Europene a Instituțiilor Naționale pentru Limbă.

Pentru Premiile EFNIL din 2021, termenul limită de depunere a lucrărilor este 31 decembrie 2020. Precizăm că tezele evaluate de o universitate înainte de 1 septembrie 2019 nu vor fi acceptate.

Participanții trebuie să transmită prin email la adresa efnil@nytud.hu următoarele documente în format electronic (pdf, odf sau word):

  • o argumentare de atribuire a premiului (o pagină în engleză),
  • o copie a tezei de masterat (în orice limbă oficială a UE),
  • un rezumat al tezei (3-5 pagini în engleză),
  • o copie a evaluării tezei realizate de universitatea la care este susținută (în orice limbă oficială a UE),
  • o recomandare către EFNIL din partea îndrumătorului (în engleză).

Lucrările trebuie să abordeze subiecte relevante cum ar fi: învățarea bilingvă a limbii, strategii de predare a limbilor străine, utilizarea limbii într-un cadru multilingv, obiectivele și efectele politicilor lingvistice, studii comparative ale politicilor lingvistice, tehnologia limbajului și multilingvismul, traducere și interpretare.

Limbile studiate în teză pot fi oricare dintre limbile europene, dar teza trebuie să fie scrisă într-una din limbile oficiale ale UE. Se va da prioritate tezelor care analizează și discută acțiuni sau politici lingvistice.

EFNIL deține o bază de date privind politicile lingvistice și practicile lingvistice în majoritatea țărilor europene în proiectul său European Language Monitor (ELM), aceste informații fiind disponibile online (www.efnil.org/projects/ELM).

Tezele vor fi evaluate de un juriu pe baza conținutului academic, a evaluării de către universitate și a unui rezumat de 3-5 pagini, precum și pe baza unei recomandări a îndrumătorului tezei. Juriul va fi format din cinci membri selectați de comitetul executiv al EFNIL.

Amănunte sunt disponibile la adresa http://efnil.org/master-thesis-award. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați prin email Secretariatul EFNIL la adresa efnil at nytud.hu.

Câștigătorii precedentei ediții a Premiilor EFNIL au fost studenți de la Universitatea din Ljubljana (Slovenia), Universitatea din Varşovia (Polonia) și Universitatea din Viena (Austria) – detalii la adresa http://efnil.org/documents/news/the-results-of-the-efnil-masters-thesis.

EFNIL este o federație independentă care reunește reprezentanți din organizațiile lingvistice majore și alte organisme lingvistice naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale țărilor asociate. Federația încearcă să promoveze diversitatea lingvistică europeană, cu referire specială la limbile naționale ale Uniunii Europene.

Lasă un comentariu