Un volum reper în cercetarea preistorică europeană, cu participarea Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române anunță apariția, la Editura Rudolf Habelt din Bonn, în seria Universitätsforschungen zur prähistorischen Archäolgie, a volumului „Objects, Ideas and Travelers. Contacts between the Balkans, the Aegean and Western Anatolia during the Bronze and Early Iron Age“, sub coordonarea unei echipe româno-germane de cercetători alcătuită din Joseph Maran, Radu Băjenaru, Sorin-Cristian Ailincăi, Anca-Diana Popescu, Svend Hansen.

Volumul reunește lucrările conferinței internaționale cu același titlu, desfășurate la Tulcea în perioada 10-13 noiembrie 2017, și esterezultatul unei foarte bune colaborări a Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ cu alte trei instituţii prestigioase: Institutul Arheologic German, Institutul de Pre- şi Protoistorie al Universităţii Heidelberg și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Cartea este dedicată academicianului Alexandru Vulpe (1931-2016), director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ vreme de 16 ani, personalitate recunoscută a cercetării preistoriei spaţiului sud-est european.

Acad. Alexandru Vulpe (1931-2016)

Cele 580 de pagini cuprind 31 de articole de specialitate privind epoca bronzului şi prima epocă a fierului din Europa de Sud-Est, în relaţie cu spaţiul egeo-anatolian. Toţi cei 49 de autori sunt nume bine-cunoscute în cercetarea arheologică europeană, reprezentând instituţii de cercetare din 13 ţări ale continentului. Calitatea contribuţiilor ştiinţifice, diversitatea şi noutatea temelor abordate conferă acestui volum statut de reper în cercetarea preistorică europeană.

Volumul „Objects, Ideas and Travelers. Contacts between the Balkans, the Aegean and Western Anatolia during the Bronze and Early Iron Age“ a beneficiat de o lansare organizată de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, în data de 2 iulie 2020.

Cu acest prilej a avut loc ședinţa de decernare a diplomei de Membru de onoare al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ profesorului Svend Hansen, directorul Departamentului Eurasia din cadrul Institutului Arheologic German.

Dat fiind contextul pandemic, profesorul Svend Hansen nu a fost prezent la ceremonie, însă a transmis următorul mesaj: „Sunt profund recunoscător pentru cooperarea strânsă și prietenia pe care le-am trăit în România, în ultimii 25 de ani. Desemnarea mea ca Membru de onoare a Institutului de Arheologie «Vasile Pârvan» al Academiei Române înseamnă foarte mult pentru mine. Recunosc, nu mă așteptam.“

Svend Hansen, directorul Departamentului Eurasia din cadrul Institutului Arheologic German

Biroul de Comunicare al Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: