A zecea ediție a Simpozionului internațional „Cristofor I. Simionescu“

Autor: Cătălin Mosoia, Biroul de presă al Academiei Române

Academia Română, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, Laboratorul pentru Cercetarea Structurii Materiei – LRSM din cadrul Universității din Pennsylvania (SUA) și National Science Foundation – NSF (SUA) au organizat în perioada 11-13 iunie 2018 cea de a zecea ediție a Simpozionului internațional „Cristofor I. Simionescu“ – Frontiere în știința macro- și supra-moleculară.

Manifestarea, coorganizată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și de prof. Virgil Percec, Universitatea din Pennsylvania, SUA, membru de onoare din străinătate al Academiei Române, reprezintă un elogiu adus părintelui fondator al științei macromoleculare în România, acad. Cristofor I. Simionescu.

Au participat cercetători în domeniul chimiei din SUA, Germania, Israel și România. În cadrul celor șapte sesiuni ale simpozionului au susținut lucrări o serie de personalități ale științei la nivel mondial printre care Virgil Percec (Universitatea din Pennsylvania, SUA), Joanna Aizenberg și Michael Aizenberg (Universitatea Harvard, SUA), Peter Seeberger (Institutul Max-Planck pentru Coloizi şi Interfeţe, Golm, Potsdam), Michael Klein (Universitatea Temple, SUA), Itamar Willner (Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel), Chad Mirkin (Universitatea Northwestern, SUA), Martin Möller (Universitatea RWTH Aachen, Germania), Geoffrey Coates (Universitatea Cornell, SUA). Din România au participat doctoranzi și cercetători de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române – Iași, Universitatea Politehnica din București și Institutul de Chimie al Academiei Române din Timișoara.

Unii dintre invitații din străinătate s-au aflat pentru prima dată în România și nu puțini sunt cei care au rădăcini de familie în țara noastră. Profesorul Itamar Willner, unul dintre cei mai citați și respectați chimiști din Israel, s-a născut în anul 1947 în România, dar familia lui a emigrat în 1950. Chad Mirkin, unul dintre puținii oameni de știință americani aleși în toate cele trei ramuri ale Academiei Naționale a SUA, respectiv medicină, știință și inginerie, a descoperit în arborele genealogic al familiei că bunica dinspre tată este originară din România. Regretata soție a lui Mike Klein a fost crescută de o bunică născută în România – și, pentru că am amintit de profesorul Mike Klein, să mai spun că modelul său de om de știință a fost biologul și medicul George Emil Palade (1912-2008), membru de onoare din străinătate al Academiei Române.

Inițiat în anul 2008, simpozionul internațional „Cristofor I. Simionescu“ se desfășoară sub egida Academiei Române, pentru a celebra viața și rezultatele științifice obținute de profesorul acad. Cristofor I. Simionescu, care timp de 30 de ani, în perioada 1970-2000, a fost directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ al Academiei Române.

Acad. Cristofor I. Simionescu (1920-2007) este părintele școlii românești de știința polimerilor și își înscrie numele între promotorii la nivel mondial ai acestui domeniu al chimiei. Împreună cu colaboratorii a publicat peste 800 de lucrări științifice și, timp de peste 20 de ani, a fost unul dintre cei mai citați autori români în peisajul științific internațional. Este autor al unor studii despre speciile de lemn care cresc pe teritoriul României, în scopul valorificării materiilor prime, dar și în scop de cercetare. Scriitor și comunicator de știință în domeniul chimiei. Interesat de problematica interdisciplinarității cunoașterii. Rector, peste două decenii, al Institutului Politehnic „Gh. Asachi“ din Iași. Profesor de excepție – sub îndrumarea sa și-au elaborat și susținut tezele de doctorat peste 100 de tineri cercetători români și străini, printre care și Virgil Percec, membru de onoare din străinătate al Academiei Române, inițiator și, împreună cu acad. Bogdan C. Simionescu, coorganizator al simpozionului internațional „Cristofor I. Simionescu“.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: