Sub semnul Centenarului Marii Uniri – Ziua „Berthelot“ la Academia Română

AFIS BERTHELOT BUCURESTIÎn anul centenar Academia Română a omagiat în data de 14 iunie 2018, printr-o serie de evenimente, personalitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot și rolul său fundamental în reorganizarea Armatei Române și victoria românilor în Primul Război Mondial.

Manifestările au debutat în Aula Academiei Române, prin sesiunea omagială „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.

Evenimentul a fost onorat de prezența E.S. doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței la București. Au participat de asemenea reprezentanți ai statului român, membri ai corpului diplomatic, personalități ale vieții culturale și științifice din România și din străinătate.

DSC_1341

DSC_1348

Sesiunea a fost deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a declarat:

„Generalul Henri Mathias Berthelot a fost un om de o mare dăruire sufletească, prieten al românilor, adoptat de România. A dat nume de străzi în România, a dat numele unei comune în judeţul Hunedoara, i s-au ridicat busturi. Dar puţină lume se mai gândeşte la el. Când ne ducem la Radio pe strada Berthelot, nu ne gândim că acest om a fost unul real, care ne-a ajutat să ne facem România şi care a fost alături de noi din primul moment, din 1916, până la făurirea graniţelor României, după Primul Război Mondial. A fost între marii prieteni ai României şi prin marii oameni ca el Franţa a fost alături de noi.“

DSC_1407

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, E.S. doamna Michele Ramis, a evocat personalitatea generalului francez, contribuţia militară, politică şi umană a acestuia la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz ale soldaţilor români.

„Personalitatea eminentă a Primului Război Mondial, cetăţean de onoare al României şi membru de onoare al Academiei Române din 1926, generalul Henri Mathias Berthelot are o contribuţie importantă la reorganizarea şi reconstituirea Armatei Române. Berthelot ne inspiră încă astăzi şi lucrăm, trăim în spiritul lui Berthelot.“

DSC_1440

DSC_1362

Sesiunea a fost moderată de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, inițiator și coordonator al proiectului omagial dedicat de Academia Română Generalului Henri Mathias Berthelot și rolului său în câștigarea primului Război Mondial.

DSC_1422

Personalitatea generalului a mai fost evocată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, și președintele Secție de arte, arhitectură și audiovizual, de prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedinte-rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, precum și de doamna Liliana Țuroiu, Preşedinta Institutului Cultural Român.

DSC_1484

DSC_1580.JPG

DSC_1530

La finalul sesiunii, în Aula Academiei Române a fost lansat întregul poștal „General Henri Mathias Berthelot“, emis de Romfilatelia, și a fost conferită medalia de argint cu același nume.

DSC_1629

Intreg postal-General_Berthelot

Panou_Berthelot_115x100cm_corectat-768x668

Academia Română a decernat, pentru prima dată, Premiul „General Henri Mathias Berthelot“, premiu inițiat conform dorințelor testamentare ale generalului francez și atribuit anul acesta istoricului francez Jean-Noël Grandhomme, pentru lucrările sale științifice dedicate primei conflagrații mondiale și unirii tuturor românilor.

afis-70x100-01

În partea a doua a zilei, la ora 13, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția omagială „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar. Expoziția a fost prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR și Ernest Oberlander, director MNIR.

 

Asociația Națională a Colecționarilor de Arme a oferit în Parcul Academiei Române o demonstrație de reconstituire istorică a unui ceremonial militar.

DSC_1337

DSC_1770.JPG

Evenimentele au fost organizate de Academia România în parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național Militar, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme, Romfilatelia, Biblioteca Academiei Române, Fundația „Patrimoniu“ a Academiei Române.

Parteneri Media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Societatea Română de Radiodifuziune.

 

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost șeful Misunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, începând cu octombrie 1916. Învinsă în prima parte a războiului, armata română va renaște sub îndrumarea și conducerea generalului Berthelot, care va reorganiza trupele române după principii militare moderne și le va dota cu echipament și tehnologie comparabile cu cele europene. Refacerea și reorganizarea armatei i-a adus generalului un mare capital de popularitate și a insuflat soldaților români încredere. Un rol important l-a avut implicarea sa în susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești, cât și activitatea de consiliere strategică a Regelui Ferdinand.

În semn de recunoștință pentru contribuţia esențială avută la modernizarea armatei române și dobândirea victoriei în Primului Război Mondial, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României. În 1926, Academia Română l-a ales pe generalul Berthelot membru de onoare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: