Premisele
În anul universitar 1949/1950, Secția de Celuloză înființată cu un an în urmă la Universitatea București este transferată la Institutul Politehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, iar răspunderea pentru această specializare revine academicianului Cristofor Simionescu. Încă de la început, colectivul secției se angajează într-o activitate de cercetare ce va fi foarte curând recunoscută atât pe plan național, cât și internațional. Drept consecință, primul succes a fost înregistrat în 1961, când sub coordonarea profesorului Cristofor Simionescu s-a organizat Primul Simpozion Internațional de Chimia și Tehnologia celulozei. Manifestarea devine tradițională și sub conducerea profesorului Simionescu au fost organizate 13 ediții. Cea de-a 14-a ediţie a fost una omagială, dedicată aniversării a 90 de ani de la nașterea profesorului Simionescu.
Iniţiativa şi înfiinţarea
Cu ocazia celui de-al II-lea Simpozion (1965), Z.A. Rogovin, profesor la Institutul Textil din Moscova, cu contribuții importante în domeniul chimiei celulozei, alături de alți specialiști străini, a avut inițiativa editării la Iași, sub egida Academiei Române, a revistei Cellulose Chemistry and Technology, încredințând această misiune academicianului Cristofor Simionescu. Semnalând climatul favorabil pentru progresul cercetărilor din această ramură, asociindu-și câțiva participanți străini, ale căror nume figurează și astăzi pe frontispiciul revistei, s-a adresat academicianului I.G. Murgulescu cu rugămintea de a acorda sprijin acestei propuneri. Un an mai târziu, în 1966, vedea lumina tiparului primul număr din Cellulose Chemistry and Technology, al cărei director era academicianul Cristofor Simionescu, care a rămas la conducerea revistei vreme de 40 de ani. Rezultatele ulterioare au confirmat că intervenția sa fusese bine gândită și cu sorți de izbândă pe termen lung.
Chimia și tehnologia celulozei – o ştiinţă în progres
În conferința de deschidere a celui de-al IV-lea Simpozion Internațional de Chimia și Tehnologia Celulozei (1971), profesorul Cristofor Simionescu a abordat probleme de mare importanță cu care se confrunta la acea vreme chimia și tehnologia celulozei și hârtiei și care au rămas la fel de actuale, devenind chiar prioritare. Sfidând ideea lansată în același an (1971) de publicația Angewandte Chemie, conform căreia „Știinţele naturii se apropie de finalul lor“, profesorul Simionescu își exprima convingerea că, pentru a-și menține statutul de știință în progres, chimia și tehnologia celulozei trebuie să se întâlnească, într-un raport interdisciplinar (o idee cel puțin îndrăzneață), cu biologia, fizica și matematica.
Toate aceste direcții impun însă atât studii în domeniul fiziologiei, anatomiei și biologiei moleculare a plantelor, și nu numai, dar și aplicarea lor grabnică dezvoltând tehnologii chimice și biotehnologice pentru valorificarea biomasei. Astfel, de-a lungul timpului în revistă s-au publicat numeroase articole prezentând aspecte fundmentale și aplicative privind resursele regenerabile și reciclabile, care fac din acest domeniu unicul care corespunde dezvoltării durabile, reprezentând speranța pentru a asigura, alături de produsele convenționale, și bioproduse cu aplicații dintre cele mai diverse.
Revista, azi
În prezent când asistăm la un adevărat tsunami informațional revista Cellulose Chemistry and Technology, indexată ISI din 1992, este publicată în format online (www.cellulosechemtechnol.ro) și print şi își continuă cu succes activitatea găzduind articole ale cercetătorilor din întreaga lume. Revista apare, încă de la primul număr, sub egida Academiei Române şi este editată de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi.
Prof. emerit dr.ing. Valentin I. Popa
Redactor șef al revistei „Cellulose Chemistry and Technology“