Simpozionul anual „Zilele Francisc I. Rainer“. Tema: „Antropologie şi sănătate“

Simpozionul anual „Zilele Francisc I. Rainer“, organizat de Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi în colaborare cu Societatea Academică de Antropologie reprezintă o carte de vizită a institutului nostru, cu ajutorul căreia vrem să ne facem cunoscute preocupările, dar mai ales să aducem alături de noi pe cei interesaţi şi preocupaţi de a înţelege complexitatea fenomenului uman din perspectivă antropologică.

Tematicile simpozioanelor sunt alese astfel încât să cuprindă o gamă largă din preocupările legate de cunoaşterea fiinţei umane, permiţând participarea specialiştilor din domenii diferite la un dialog interdisciplinar.

Simpozionul din acest an, desfăşurat în perioada 23-24 aprilie, a avut ca tematică „Antropologia şi medicina“, marcând astfel legătura dintre aceste două ştiinţe al căror scop comun este cunoaşterea fiinţei umane în două ipostaze ale sale – de om sănătos şi de om bolnav, fără a-l rupe însă de cultura şi societatea în care trăieşte. Preocupare incitantă şi de actualitate, a determinat prezentarea a peste 70 de lucrări din diverse discipline cu deschidere antropologică ai căror autori sunt cadre didactice universitare, medici, cercetători şi oameni de cultură.

Ca şi în ceilalţi ani, dorim să strângem tot acest material într-un volum ce se va constitui într-un adevărat dialog privind fiinţa umană în integritatea sa bio-psiho-socială.

Antropologia românească este o ştiinţă cu tradiţie în ţara noastră, cu înaintaşi ce merită să fie readuşi în memoria colectivă. În acest scop, în fiecare an, prima parte a manifestării ştiinţifice este închinată unei personalităţi marcante în acest domeniu.

Personalitatea omagiată în acest an a fost prof. univ. dr. Pătru Firu – creatorul şcolii de antropologie stomatologică din România. Elev al academicianului Francisc Rainer şi colaborator al academicianului Ştefan Milcu, este una din personalităţile ce contribuie de peste 70 de ani la dezvoltarea antropologiei româneşti şi care, indiferent de vicisitudinile vremurilor, a sprijinit activitatea Institutului de Antropologie.

Material transmis prin amabilitatea dr. Cristina Glavce,
director Institutul de Cercetări Antropologice „Francisc I. Reiner“

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: