Podoabe de metal la nord de Dunăre – prezenţe culturale general balcanice în „matricea stilistică“ românească

În perioada 23-27 aprilie, în Foaierul Amfiteatrului „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române a fost organizată expoziţia Podoabe de metal la nord de Dunăre – prezenţe culturale general balcanice în „matricea stilistică“ românească, proiect realizat de cercet. dr. Ioana Gabriela Duicu, în cadrul programului doctoral „Cultura română şi modele culturale europene: cercetare, sincronizare, durabilitate“ coordonat de Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române.

Autoarea expoziţiei propune un scurt istoric al podoabelor şi prezentarea lor tipologică, prin intermediul a 10 panouri reprezentând podoabelor de cap, de gât şi piept, de mână, de brâu şi şold de la nord de Dunăre.
Punctele de interes ştiinţific ale demersului expoziţional sunt: hibridizarea şi polifonia în interculturalitate, reperele istorice şi discursul identitar în diversitatea culturală, circulaţia podoabelor în Ţara Românească, podoabele din Balcani.

10 capitole expuse în tot atâtea panouri, fac o trecere în revistă a prezenţelor culturale general balcanice în „matricea stilistică“ românească.

„Modelarea unor preluări făcute să devină integrabile în «matricea stilistică» a condus la o hibridizare a elementului autohton, care, chiar dacă uneori polifonică, facilitează identificarea spiritului balcanic în formele tipologice ale podoabele de metal nord-dunărene.

Hibridizarea şi polifonia se manifestă în principal datorită întâlnirilor spirituale dintre creştinism şi islam. În Balcani, precum şi în zonele de influenţă osmane, arta metalelor întâlneşte o interferenţă simbiotică atât la nivel artistic, cât şi la nivel spiritual – din punctul de vedere al aprobării ori asimilării elementului cultural, menită să faciliteze hibridizarea (dezvoltarea tipologiei podoabelor pe trei elemente de bază: moneda, lanţul şi plăcuţele metalice).

Interculturalitatea este în această privinţă o invitaţie la a reflecta la podoabă ca la o reţea în care diferenţele sunt influente“ notează autoarea în prezentarea expoziţiei.

5_panouri_color_Page_2

5_panouri_color_Page_5

6_panouri_a-n_Page_1

6_panouri_a-n_Page_3

Expoziţia este realizată în cadrul proiectului „Cultura română şi modele culturale europene: cercetare, sincronizare, durabilitate“, cofinanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, contractul de finanţare nr. POSDRU/159/1.5/S/136077.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: