Institutul de Cercetare a Calității Vieții la aniversarea a 25 de ani

Conferința Internațională „Calitatea vieții: o provocare pentru politicile sociale“
23-25 aprilie 2015

La începutul anului 2015, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române a împlinit 25 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, institutul a organizat Conferința Internațională „Calitatea vieții: o provocare pentru politicile sociale“, care s-a desfășurat în perioada 23-25 aprilie 2015, la București. La eveniment au participat 200 de cercetători: 150 din București și din partea marilor centre universitare și de cercetare din țară și 50 de cercetători din străinătate, din țări precum: Cehia, Elveția, Estonia, Finlanda, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Rusia și Ungaria.

Deschidere şi invitaţi speciali
Alături de prof. dr. Cătălin Zamfir – director al ICCV, la deschiderea Conferinței au participat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prof. dr. Vasile Dâncu, preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, și prof. dr. Luminița Chivu, director general al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu“ al Academiei Române.

„Obiectivul oricărui Guvern este, trebuie să fie acela de a crește calitatea vieții. Mi-aș fi dorit ca decidenții politici să țină seama mai mult de această oglindă socială. Tot ce faceți trebuie să fie un ghid pentru orice decident politic. Vă consider un partener și un reper (…) Împreună, putem parcurge un drum corect, coerent, să trecem la o societate incluzivă, cu o calitate a vieții mult mai bună, comparabilă cu modelul european“, a declarat ministrul Rovana Plumb.

„Cei 25 de ani de tranziţie ai României au reprezentat pentru ICCV una dintre șansele istorice rare (unice) pe care am încercat să o valorificăm: să contribuim, ca institut de cercetare, la reconstrucţia societăţii noastre. Au fost momente de entuziasm dar, inevitabil, şi de dezamăgire. ICCV a contribuit la elaborarea și evaluarea politicilor sociale, având ca principal obiectiv construirea unei societăți bune. Am acordat totodată o atenție specială problemelor sociale cu care România se confruntă și am explorat soluțiile posibile. În ultimii ani, am dezvoltat o paradigmă pe care o considerăm de viitor: instrumentele teoretice și metodologice ale dezvoltării/ schimbării sociale proiectate. Pornind de aici am dezvoltat un program pe termen lung de cercetare a calităţii vieţii, considerând că este responsabilitatea noastră să monitorizăm întregul proces. În majoritatea temelor abordate, ICCV a avut meritul pionieratului, consolidându-şi prestigiul competenţei în domenii cruciale de cercetare-dezvoltare“, a declarat Cătălin Zamfir, director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

foto 2

 Deschiderea Conferinței: prof. dr. Cătălin Zamfir, ministrul Rovana Plumb,

prof. dr. Vasile Dâncu, prof. dr. Luminița Chivu

Conferința și-a propus să se constituie într-un reper pentru tema calității vieții ca provocare pentru politicile sociale. Pe parcursul a trei zile, evenimentul ştiinţific a inclus sesiuni plenare, sesiuni tematice, prezentări și mese rotunde. Invitaţi speciali în cadrul sesiunilor plenare au fost prof. Filomena Maggino, prof. Christian Suter, prof. em. Ruut Veenhoven și prof. Claire Wallace. Detalii despre Keynote Speakers puteți citi aici: https://sites.google.com/site/riqlconference2015/keynote-speakers

Program
Cele 26 de secțiuni au reflectat o tematică deosebit de bogată. Programul întregului eveniment poate consultat pe site-ul Conferinţei, la adresa: https://sites.google.com/site/riqlconference2015/program, iar prezentarea temelor și autorilor la adresa: https://sites.google.com/site/riqlconference2015/sections.

Secțiunea „Pluri și interdisciplinaritate: abordări actuale”, desfășurată miercuri, 22 aprilie 2015, a fost dedicată tinerei generații de cercetători. Bursierii doctoranzi din cadrul proiectului „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi postdoctorale“ – proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013; Axa prioritară nr. 1 „Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere“ – s-au înscris la secțiuni tematice precum: Transformări sociale recente. Perspective integratoare asupra lumilor sociale; Puncte de vedere asupra rolului și locului sportului în societatea actuală; Arta şi cultura – domenii de cercetare pluridisciplinare; Noi provocări în domeniul securității internaționale. Evoluții recente, analize și perspective.

Mese rotunde
În cadrul Conferinței internaționale au fost organizate mai multe mese rotunde:
Joi, 23 aprilie: Acces pe piața muncii și calitatea vieții. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Friedrich Ebert România. Moderator: Victoria Stoiciu, coordonator programe la Friedrich Ebert Stiftung. Alături de prof. dr. Cătălin Zamfir, director al ICCV, au răspuns întrebărilor și au avut prezentări Manuela Stănculescu (cercetător științific ICCV), Ilie Gheorghe (vicepreședinte Blocul Național Sindical) și Codrin Scutaru (secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice).
Vineri, 24 aprilie: Viitorul sociologiei. Moderator din partea ICCV: cercet. dr. Bogdan Voicu. Au participat la dezbatere prof. dr. Cătălin Zamfir, director al ICCV, prof. dr. Vasile Dâncu, preşedinte IRES, și dr. Horațiu Rusu, cercetător.
Vineri, 24 aprilie: Nowadays surveys. Moderator din partea ICCV a fost Prof. dr. Ioan Mărginean, director adjunct. Au participat în calitate de invitați speciali dr. Dorel Abraham, dr. Mircea Comșa, dr. Mirel Palada.

Lansări de carte
Un moment special l-a constituit lansarea câtorva volume de referință pentru domeniul calității vieții:
Sociologia românească: 1900-2010. O istorie socială – Cătălin Zamfir, Iancu Filipescu (coordonatori), Elena Zamfir, Simona Ilie, Simona Maria Stănescu, Maria Iordache;
Dicționar de calitatea vieții – Ioan Mărginean, Marian Vasile (coordonatori);
Asistența socială în România după 25 de ani: răspuns la problemele tranziției (texte selectate) –
Elena Zamfir, Simona Maria Stănescu, Daniel Arpinte (coordonatori);
Studii sociologice 2004-2014 – Ioan Mărginean;
Minimul de trai. Instrument în politicile sociale – Adina Mihăilescu

* * *

Despre Institutul de Cercetare a Calității Vieții
Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) este unul dintre cele mai importante institute de cercetare în domeniul social din România.
De-a lungul timpului, cercetătorii ICCV au contribuit la elaborarea legislației în domeniul social (Strategia și Planul Național Anti-Sărăcie și de Promovare a Incluziunii Sociale), Joint Inclusion Memorandum, pachetului de legi privind sistemul muncii și relațiilor de muncă, legii ajutorului social și a venitului minim, legii sistemului național de asistență socială, legii învățământului – capitolul privind învățământul universitar etc.

Rezultatele activității cercetătorilor ICCV au fost publicate în peste 220 de cărți și culegeri de studii, 1000 de studii de specialitate, o parte dintre acestea în reviste și volume din străinătate și aproximativ 300 de rapoarte de analiză socială destinate unui public larg.

Înființat prin Hotărâre de Guvern pe 2 ianuarie 1990, ca membru al Institutului Național de Cercetări Economice, Institutul de Cercetare a Calității Vieții face parte din rețeaua de cercetare a Academiei Române. De la înființarea sa, ICCV a deschis noi direcții de cercetare în România și a adus contribuții esențiale la dezvoltarea multor domenii de cercetare.

Direcții de cercetare: calitatea vieții; politicile sociale: proiectare şi evaluare; tranziția societății românești; sărăcia și politicile antisărăcie; standardul de viață; situația copiilor şi politici de suport; sistemul de valori; dezvoltarea socială proiectată şi inovaţia socială; dezvoltarea comunitară; stratificarea socială; romii și politicile de suport; migrația; economia socială.

Activitate internațională a institutului
Membru în rețeaua internațională de experți privind calitatea vieții din cadrul Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de viață și de muncă (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions – Eurofound);
Membru în grupul Studiilor Valorilor Europene (European Values Survey), rețea care unește cercetători din 44 de țări;
Membru al unor echipe de cercetare internaționale care au obținut finanțare prin Programele Cadru 4, 5 și 6 ale Uniunii Europene;
Convenții de colaborare cu numeroase institute de cercetare din alte țări;
Realizarea de cercetări împreună cu echipe din alte țări;
Organizator al numeroase conferințe științifice internaționale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: