Institutul de Studii Sud-Est Europene la colocviul internațional dedicat personalității lui Manuc Bei (Erevan, 7-9 iunie 2018)

Manuc Bei

 

Cu prilejul călătoriei pe care a întreprins-o la Erevan, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, dr. Andrei Timotin, a participat și la colocviul internațional „Manuk Bey Mirzaian (1769-1817)“, organizat în perioada 7-9 iunie de Institutul de Studii Orientale al Academiei Armene de Științe. În cadrul colocviului au fost aduse la lumină aspecte noi ale biografiei lui Manuc Bei (Emanuel Mârzaian), însemnată personalitate aparținând deopotrivă istoriei românești, otomane și armenești. Născut în 1769, la Karbi, nu departe de Erevan, Manuc Bei a avut la începutul secolului al XIX-lea o importantă carieră diplomatică, culminând cu rolul său în negocierile de pace din anul 1812 pentru elaborarea Tratatului de la București dintre Imperiul Rus și cel Otoman, care s-au desfășurat în hanul său din București.

 

În cadrul colocviului, dr. Andrei Timotin a prezentat o comunicare despre proiectul de biografie a lui Manuc Bei al lui Hagop Dj. Siruni, pe baza unor documente inedite aflate în fondul Siruni de la Arhivele Naționale din București. La colocviu a luat parte și Excelența Sa, domnul Hamlet Gasparian, fost ambasador al Republicii Armenia la București. Programul colocviului a inclus și o vizită în localitatea Karbi, locul de naștere al lui Manuc Bei, unde o școală îi poartă numele și unde o piață a primit, cu prilejul colocviului, în cadrul unei ceremonii oficiale, numele lui Manuc Bei.

Erevan_2

Lasă un comentariu