Colocviul internațional
„La protection des non-combattants du Front d’Orient à aujourd’hui“
Bitola, Republica Macedonia
31 mai – 1 iunie 2018
Dr. Florin Țurcanu, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene și profesor la Universitatea București, a deschis în data de 31 mai 2018 lucrările colocviul internațional „La protection des non-combattants du Front d’Orient à aujourd’hui“ desfășurat la Bitola (Republica Macedonia), unde a susținut conferința inaugurală cu titlul La guerre contre les non-combattants entre 1914-1918 – regards historiographiques. Conferința a fost susținută în prezența oficialităților participante la deschiderea colocviului, printre care s-au numărat doamna Geneviève Darrieussecq, secretar de stat în Ministerul Apărării al Republicii Franceze și generalul Metodija Velickovski, Șeful Marelui Stat Major al armatei macedonene.
Colocviul, organizat de Institutul Francez din Skopje, s-a desfășurat în perioada 31 mai – 1 iunie 2018, pe două secțiuni, consacrate temelor: „Les victimes de la guerre sur le Front d’Orient“ și „Problématiques contemporaines“.
Desfășurat în cadrul unei suite de manifestări intitulată „Les journées du Front d’Orient“ care au debutat în 2017 și au inclus activități cu caracter științific și comemorativ, colocviul s-a bucurat de participarea unor specialiști din diferite domenii ale istoriei spațiului sud-est european, istoriei dreptului, istoriei acțiunilor umanitare etc.
Printre specialiștii care au prezentat comunicări s-au numărat Daniel Palmieri, responsabil cu cercetarea istorică în cadrul Comitetului internațional al Crucii Roșii care a vorbit despre L’action du CICR sur le Front d’Orient, Aleksandar Stoicev, directorul Muzeului de istorie militară al Macedoniei (Les populations civiles macedoniennes face aux combats), Eric Allart, arheolog (La construction de la „Route des Français“, usage des prisonniers de guerre et des populations civiles dans le secteur de Bitola. Récit archéologique), profesorul G. Freris de la Universitatea Aristotel din Tesalonic (Les victimes du Front d’Orient dans la littérature grecque de guerre), Catherine Amélie-Chassin de la Universitatea din Caen (Protéger les réfugiés, de la Première Guerre mondiale à aujourd’hui), Ioannis Panoussis de la Universitatea Catolică din Lille (Le traitement des combattants irréguliers capturés).
Lucrările colocviului au fost întregite cu o călătorie de documentare de o zi de-a lungul unei porțiuni din linia frontului macedonean în anii 1916-1918.
* * *
Colocviul internațional
„La Grande Guerre dans les Balkans – regards croisés, perspectives comparées“
Sofia, Bulgaria
7 iunie 2018
Câteva zile mai târziu, în data de 7 iunie 2018, istoricului român Florin Țurcanu, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene și profesor la Universitatea București, a participat, în calitate de organizator științific, la colocviul internațional „La Grande Guerre dans les Balkans – regards croisés, perspectives comparées“, desfășurat la Sofia. Colocviul a fost organizat sub egida Institutului Francez din capitala Bulgariei, în colaborare cu Mission du Centenaire și cu Agenția Universitară a Francofoniei.
Colocviul a avut loc în sala de conferințe și spectacole a Institutului Francez și a reunit specialiști din Bulgaria, Franța, Grecia, Macedonia, România, Serbia și Turcia.
Au prezentat comunicări: Jean-Noël Grandhomme de la Universitatea din Strasbourg (Maurice Sarrail, commandant en chef des armées alliées en Orient (1916-1917). Portrait d’un personnage controversé), Elli Lemonidou de la Universitatea din Patras (Défis et attentes de la politique grecque au cours de la dernière année de la Première Guerre mondiale), Blagovest Niagulov, cercetător la Institutul de studii istorice al Academiei Bulgare (Violence, historiographie et mémoire: Visions de la Grande guerre en Bulgarie et en Roumanie), Stanislav Sretenovic, cercetător la Institutul de istorie contemporană din Belgrad (Ruptures et continuités de la mémoire serbe de l’année 1918), Petar Todorov, cercetător la Institutul de istorie națională din d’histoire Skopje (Des représentations des guerres de 1912-1918 en Macédoine: production historiographique et discours politique), Enis Tulca de la Universitatea Galatasaray-Istanbul (La mémoire sombre de l’année 1918 chez les Turcs), Florin Țurcanu (La campagne roumaine au sud du Danube à l’automne 1916 – une mémoire marginale et ambiguë).
PROGRAMUL COLOCVIULUI DE LA SOFIA