Conferinţa „Aspecte controversate privind trecutul românesc – Transilvania“ susţinută de acad. Ioan-Aurel Pop

Acad. Ioan-Aurel Pop, directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române şi Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a susţinut la Bucureşti, miercuri, 18 februarie 2015, conferinţa intitulată „Aspecte controversate privind trecutul românesc – Transilvania“.

Acad. Ioan-Aurel Pop apreciază că Problema Transilvaniei sub aspect polemic s-a pus din secolul al XVIII-lea şi atribuie aceste acţiuni iniţiatorului luptei de emancipare a românilor din Transilvania, Ioan Inochentie Micu Klein.

Personalitatea şi activitatea lui Ioan Inochentie Micu Klein (1692-1768), episcop român care a luptat pentru libertate naţională şi socială a românilor transilvăneni, a constituit nucleul expunerii prof. Ioan-Aurel Pop, care a evidenţiat strategia şi diplomaţia cu care acesta a înţeles să înfăţişeze problema românească Curţii de la Viena. În nenumăratele sale Memorii adresate Dietei de la Viena şi împărătesei Maria Tereza, Ioan Inochentie Micu Klein a adus cu prioritate argumente de ordin practic, şi anume: românii din Transilvania erau cei mai numeroşi în raport cu celelalte popoare, erau plătitori de taxe către Imperiul Austro-Ungar, purtarea sarcinilor publice le revenea într-o măsură apreciabilă, plătind cel mai mare cuantum din impozitele Transilvaniei, participau la oaste şi erau înrolaţi în armată. Un alt argument important înfăţişat de episcopul român a fost acela că românii s-au aflat în Transilvania înaintea tuturor, realitate istorică ce putea fi probată şi, în plus românii erau cei mai vechi locuitori în acest spaţiu.

Pornind de la faptul că în scrierile lui lui Ioan Inochentie Micu Klein apar nu o dată analize de ordin lingvistic, etimologic, care demonstrează unitatea de neam a românilor, acad. Ioan-Aurel Pop a afirmat că valorile sacre ale unui popor, amintind limba, cultura, civilizaţia, trebuie păstrate şi reafirmate, fapt ce nu este desuet, mai ales în contextul geopolitic actual al instabilităţii graniţelor internaţionale. Creat la 1 Decembrie 1918, statul român este reflectarea tocmai a unităţii lingvistice, spirituale, aspiraţiilor comune ale românilor din toate provinciile istorice unde aceştia locuiau şi a eforturilor politice, diplomatice şi militare de recunoaştere internaţională.

Conferinţa „Aspecte controversate privind trecutul românesc – Transilvania“ a avut loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare“ din Bucureşti, în cadrul seriei de evenimente desfăşurate sub genericul „Conferinţele Catedralei“.

În partea a doua a conferinţei, dedicată dezbaterilor, comunitatea greco catolică unde Monseniorul Vladimir Ghika a activat cu credinţă şi implicare civică, a semnalat necesitatea unei emisiuni la Televiziunea Naţională în care reprezentanţii Academiei Române să dezbată probleme de ordin istoric, cultural, ştiinţific de interes pentru întreaga naţiune.

Corespondenţă de dr. în istorie Delia Iuliana Bălăican

IA Pop_Catedrala

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: