În data de 23 februarie 2015 Aula Academiei Române a găzduit cel de-a treia ediţie a Simpozionului „Cercetări integrate în bazinul Dunării“. Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Române de către Consiliul Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), al cărui preşedinte este acad. Cristian Hera, în colaborare cu Comitetul Naţional pentru Modificările Globale ale Mediului şi Institutul de Geografie al Academiei Române.
Lucrările simpozionului au reunit, sub semnul cercetării transdisciplinare, importante institute de cercetare din domenii variate, atât din sistemul academic, cât şi din sistemul CDI naţional. Acad. Dan Bâlteanu, moderatorul lucrărilor, a salutat participarea, alături de institutele şi centrele de cercetare, a reprezentanţilor unor importante instituţii politice şi administrative, adică beneficiarii principali ai cercetărilor, apreciind utilitatea acestei întâlnirii nu numai pentru dezvoltarea cercetării româneşti în domeniul Dunării, ci şi pentru practicieni.
În cuvântul de deschidere, acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, a apreciat că „Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011 contribuie la dezvoltarea calităţii vieţii, la păstrarea unui mediu sănătos, la diminuarea efectelor riscurilor naturale şi antropogene“, având ca modalităţi de acţiune încheierea unor parteneriate şi cooperări în domenii strategice precum trasportul, mediul şi energia, cu efecte pozitive în dezvoltarea economico-socială.
Pornind de la faptul că România, una dintre ţările cele mai importante riverane Dunării, poate beneficia integral de oportunităţile create de SUERD, Academia Română a lansat o Strategie Naţională în domeniul cercetării şi inovării pentru Regiunea Dunării româneşti, la care şi-au anunţat deja participarea 18 institute de cercetare din mediul academic.
Simpozionul „Cercetări integrate în bazinul Dunării“ aduce prin referatele prezentate şi prin contribuţiile active ale participanţilor elemente noi în elaborarea Strategiei Europene a Dunării, cu efect în finalizarea temelor de cercetare ştiinţifică prevăzute în Strategia Naţională a Academiei Române în domeniul cercetării şi inovării pentru regiunea Dunării româneşti.
Astfel, studiile prezentate de Agenţia Spaţială Română, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Institutul de Biologie al Academiei Române, Universitatea din Craiova, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Institutul de Geografie al Academiei Române au acoperit o arie largă de probleme referitoare la dezvoltarea, protecţia şi valorificarea potenţialului bazinului dunărean aflat pe teritoriul românesc.
Programul simpozionului a fost alcătuit astfel încât temele abordate, deşi extrem de specializate, să se situeze într-o structură integrată, subsumată ideii de complementaritate. Prima parte a simpozionului a fost dedicată temelor de natură strict ştiinţifică, precum sisteme internaţionale pentru observarea şi supravegherea spaţială a Bazinului Dunării, arealele cu risc semnificativ la inundaţii în bazinul Dunării aferent României, studiile de protecţie a mediului, dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul biodiversităţii. În cea de-a doua parte, lucrările s-au concentrat pe expunerea realizărilor concrete, cu beneficiari direcţi. Între temele discutate s-a aflat: dezvoltarea durabilă a turismului transfrontalier în bazinul inferior al Dunării, contribuţii ale Programului Operaţional Regional 2014-2020 la implementarea SUERD în Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, definirea euroregiunilor de cooperare transfrontalieră din Bazinul Inferior al Dunării.
Înainte de încheierea lucrărilor simpozionului prof. Nicolae Panin, membru corespondent al Academiei Române, a dorit să detalieze prezentarea Strategiei Naţionale în domeniul cercetării şi inovării pentru Regiunea Dunării româneşti elaborată de Academia Română, la iniţiativa preşedintelui Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, şi sub coordonarea acad. Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei Române.
Programul ştiinţific al Simpozionului poate fi consultat pe site-ul Academiei Române, accesând: http://goo.gl/O5IKEK.
În opinia domniei sale „Documentul defineşte poziţia Academiei Române faţă de SUERD şi implicarea Academiei Române în realizarea obiectivelor acestei strategii“, care propune subsumarea elementelor specifice pentru Dunărea românească celor 4 domenii principale stabilite de Uniunea Europeană şi anume: interconectivitatea Regiunii Dunării româneşti cu restul bazinului fluvial, protejarea mediului în Regiunea Dunării româneşti, creşterea prosperităţii Regiunii Dunării româneşti, consolidarea Regiunii Dunării româneşti.
Prof. Nicolae Panin a semnalat că documentul ar trebui să fie făcut public într-o măsură mai largă, pentru a fi cunoscut de toate instituţiile şi organizaţiile care se ocupă de dezvoltarea României şi a semnalat că există un interes sporit faţă de această Strategie. Astfel, alături de cele 18 institute academice implicate, o serie de alte institute de cercetare şi-au anunţat dorinţa de a participa şi au prezentat deja o listă de programe de cercetare.
Acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române,
preşedintele Consiliului Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD)
Alexandru Badea, Agenţia Spaţială Română
Daniela Rădulescu, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor
Mihaela Păun, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice
Aula Academiei Române. În prim plan acad. Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei Române,
şi acad. Dan Bâlteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române
Fotografii realizate de Romeo Tudor şi Firicel Mone