European Open Science Cloud are nevoie de îmbunătățiri pentru a deveni o platformă digitală globală

ALLEA, Federația Europeană a Academiilor de Știință și Umaniste, salută într-o recentă declarație progresul înregistrat de platforma digitală destinată comunității științifice European Open Science Cloud − EOSC și accentuează asupra marelui potențial pe care aceasta îl are în ceea ce privește accelerarea tranziției către știința deschisă. În document sunt prezentate și o serie de instrumente juridice și considerații tehnice care vizează consolidarea sustenabilității platformei EOSC.

Datele sunt resurse vitale pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și sunt esențiale pentru inteligența artificială. Implementarea EOSC, care este o platformă deschisă de instrumente de cercetare, infrastructuri și proceduri pentru schimbul de date și cercetare indiferent de granițe și discipline științifice, poate încuraja în mod semnificativ schimbul de cunoștințe și poate facilita absorbția mai rapidă a politicilor informate cu ajutorul științei pentru a aborda provocările majore ale societății precum schimbările climatice sau amenințările la adresa sănătății.

Un astfel de efort ambițios și amplu poate fi încununat de succes numai cu instrumente juridice și tehnice adecvate care să asigure un mediu de cercetare încurajant pentru fiecare cercetător și pentru investițiile în cercetare cu risc ridicat.

„Implementarea EOSC este clar necesară pentru accelerarea schimbului de date și a rezultatelor cercetării în cadrul comunității științifice din Europa și nu numai. Împreună cu alte măsuri care favorizează știința deschisă, această platformă va fi de folos la aflarea de răspunsuri care se bazează pe fapte și care se referă la provocările majore ale societății, cum ar fi combaterea răspândirii coronavirusului. Ar trebui să fie asigurate interoperabilitatea cu alte platforme similare de date, reciprocitatea accesului sau alte condiții pentru a promova progresul științei în timp ce sprijinim investițiile în cercetare“, declară Alain Strowel, președintele Grupului de lucru permanent al ALLEA privind drepturile de proprietate intelectuală.

ALLEA a fost printre primii susținători ai declarației EOSC în 2017 și de atunci a monitorizat îndeaproape deliberările și dezvoltările care au vizat punerea în aplicare a acesteia. Această declarație lansează întrebări încă neadresate, în special în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. De asemenea, susține că regulile de participare ar trebui să definească condițiile de acces în conformitate cu principiile EOSC pentru ca această platformă să fie „cât mai deschisă posibil și închisă atât cât este necesar“.

Respectivele reglementări ar trebui să stabilească limitări în „cazuri justificate în mod corespunzător“ de preocupări privind drepturile de proprietate intelectuală, securitate națională și deopotrivă. În special, declarația menționează că actualele reguli de participare consideră numai „drepturile de autor“ ca fiind o categorie de drepturi de proprietate intelectuală și nu ia în considerare brevetele, cel mai important instrument pentru protejarea invențiilor în cercetare și, totodată, pentru stimularea și siguranța investițiilor cu risc ridicat în cercetare și dezvoltare, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

ALLEA prezintă în declarație considerentele necesare pentru a stabili un cadru juridic și tehnic solid pentru un open science cloud eficient și durabil, printre care se află și următoarele:

  • Un proiect general care asigură reciprocitatea accesului pentru cercetătorii participanți care trimit date către platforma EOSC, conform regulilor de participare, sau către utilizatori ai datelor stocate.
  • Interoperabilitatea cu alte platforme regionale de date de tip cloud, care de asemenea, promovează interoperabilitatea și dezvoltarea de standarde globale comune, care să permită burse iar știința să fie împărtășită ca bun public în beneficiul tuturor.
  • Reguli de securitate defalcate în ceea ce privește datele și procesele, luând în considerare în mod corespunzător toate aspectele relevante (adică mașini, instrumente, oameni), în timp ce alte cerințe, în funcție de nivelul de securitate, trebuie de asemenea prevăzute.
  • Open source trebuie promovată ca standard pentru asigurarea securității.
  • Modelele de licențiere ar trebui armonizate astfel încât efectele nocive ale diferitelor tipuri de licențe de tip open source să fie atenuate.
  • Datele ar trebui stocate, cu excepția cazului în care se dovedește imposibil, pe servere și echipamente operate în Europa și supuse normelor Uniunii Europene.

Declarația ALLEA este disponibilă aici.

Despre ALLEA

ALLEA este Federația Europeană a Academiilor de Știință și Umaniste, reprezentând mai mult de 50 de academii din peste 40 de țări din întreaga lume. De la înființarea sa în 1994, ALLEA se adresează la nivel european și internațional în numele membrilor săi, promovează știința ca un bun public global și facilitează colaborarea științifică indiferent de locurile sau disciplinele în care cercetătorii își desfășoară activitatea. Mai multe informații sunt disponibile la adresa www.allea.org.

Despre Grupul de lucru permanent al ALLEA privind drepturile de proprietate intelectuală

Grupul de lucru permanent pe probleme de drepturi de proprietate intelectuală din cadrul ALLEA, care funcționează încă din anii 1990, a pregătit și a emis observații, declarații și recomandări cu privire la cele mai provocatoare subiecte ale drepturilor de proprietate intelectuală, știința deschisă și alte inițiative ale Comisiei Europene privind cercetarea și agenda digitală; unificarea legilor privind brevetul și dreptul de autor în Europa; impactul inteligenței artificiale și necesitatea îmbunătățirii guvernanței datelor; brevetarea în cercetarea cu celule stem și în alte domenii ale biotehnologiei. Mai multe detalii despre acest grup de lucru permanent sunt disponibile la adresa www.allea.org/intellectual-property-rights.


Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: