Acad. Lucia-Doina Popov
Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ și Secția de Științe Biologice a Academiei Române au organizat la data de 10 februarie 2020 o întâlnire comemorativă dedicată acad. Nicolae Simionescu de la a cărui trecere în eternitate s-a împlinit un sfert de secol. Desfășurat în Aula „George E. Palade“ a institutului, evenimentul a prilejuit „amintirea și re-cunoașterea celui în casa căruia ne desfășurăm talentul, visele și speranțele“, așa cum inspirat a subliniat scopul întâlnirii acad. Maya Simionescu, director al institutului.
„Nicolae Simionescu a avut o carieră meteorică. În zece ani, pornind cu o inteligenţă sclipitoare şi o educaţie generală valoroasă a devenit o autoritate deplină şi unanim recunoscută în biologia celulară a endoteliului vascular.“
GEORGE EMIL PALADE,
LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL PENTRU FIZIOLOGIE ȘI MEDICINĂ (1974),
MEMBRU DE ONOARE AL ACADEMIEI ROMÂNE
Personalitatea acad. Nicolae Simionescu și amplul său palmares științific în anatomie, endocrinologie și biologia celulară cardiovasculară au fost evocate în cuvinte și imagini pline de substanță, de către cercetători din primele generații de biologi celulari crescute în institut, care l-au cunoscut și au lucrat cu dânsul, precum și de reprezentanți ai generațiilor mai tinere, care nu au avut șansa de a-l cunoaște decât prin zestrea de lucrări științifice pe care a lăsat-o.
Nicolae Simionescu … a fost în primul rând român, prin toată ființa sa, până la ultima sa celulă. Și-a consacrat întreaga energie edificării în România a unei insule de excelență – la nivel mondial – și a realizat aceasta în ciuda unor enorme dificultăți și suferințe … s-a luptat pentru viitorul tinerilor români, zi de zi, asumându-și riscuri personale.
PROF. GUIDO MAJNO,
UNIVERSITATEA DIN MASSACHUSETTS, SUA
Momentele de referință ale vieții și operei acad. Nicolae Simionescu au fost evocate de către
- Dr. Ileana Mânduțeanu, membru corespondent al Academiei Române: „Profesorul Nicolae Simionescu, un model de viață, de vise și idei împlinite. Parcurs biografic.“
- Dr. Felicia Antohe: „Profesorul Nicolae Simionescu, un exemplu impresionant de competență, cercetător talentat și mentor.“
- Dr. Manuela Călin: „Profesorul Nicolae Simionescu – Contribuții semnificative în biologia endoteliului vascular.“
- Dr. Sanda Burlacu: „Portretul Profesorului Nicolae Simionescu conturat din evocările unor mari personalități ale științei mondiale.“
- Acad. Doina Popov: „Clipe de viață, cugetări, învățăminte.“
- Acad. Anca Sima: „Profesorul Nicolae Simionescu, un înalt reper moral, uman și profesional.“
- Acad. Maya Simionescu: „Profesorul nostru, un învingător în fapt și în spirit.“
Din prezentări s-a conturat statura de profesor, ctitor, patriot, savant, om de cultură, vice-președinte al Academiei Române, inițiator – pentru prima oară în țară – a sistemului de grant-uri competitive în cercetare în Academie, pentru a enumera numai câteva exemple. Evenimentul comemorativ a captivat atenția celei de-a patra generații de cercetători ai „Școlii Simionescu“ de biologie celulară modernă.
Acad. Nicolae Simionescu reprezintă cu mult mai mult decât un autor al unei liste bibliografice de lucrări științifice sau de pe coperta unor importante monografii naționale și internaționale. În acest context, Profesorul Guido Majno, de la Universitatea din Massachusetts, SUA, afirma: „Nicolae Simionescu … a fost în primul rând român, prin toată ființa sa, până la ultima sa celulă. Și-a consacrat întreaga energie edificării în România a unei insule de excelență – la nivel mondial – și a realizat aceasta în ciuda unor enorme dificultăți și suferințe … s-a luptat pentru viitorul tinerilor români, zi de zi, asumându-și riscuri personale“.
Profesorul George E. Palade îl descrie astfel pe Profesor: „Nicolae Simionescu a avut o carieră meteorică. În zece ani, pornind cu o inteligenţă sclipitoare şi o educaţie generală valoroasă a devenit o autoritate deplină şi unanim recunoscută în biologia celulară a endoteliului vascular“.
Statura academică a Profesorului Nicolae Simionescu rămâne un model și o inspirație pentru tânăra generație de cercetători ai institutului care-i poartă numele și îi păstrează spiritul.
