„Ne nous prenez pas pour des cruches! Les vases officiels pour la mesure des liquides autour de la Mer Noire“ – Dr. Thibault Castelli

Marți, 25 februarie 2020, ora 12, la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, cercetătorul Thibaut Castelli, de la Universitatea Paris-Nanterre, Franța, va susține comunicarea intitulată „Ne nous prenez pas pour des cruches! Les vases officiels pour la mesure des liquides autour de la mer Noire“.

Manifestarea se va desfășura în sala de conferințe a institutului din str. Henri Coandă nr. 11, sector 1, București.

Prezentarea dr. Castelli are în centrul atenției zecile de fragmente de vase cu pereți subțiri, ștampilate cu nume de magistrați sau cu embleme civice, care au fost descoperite în zonele de lângă Marea Neagră. Expunerea cercetătorului francez are ca subiect tipologia acestor vase, răspândirea și rolul lor în perioada cuprinsă între secolele V – I a.Chr.  

Dr. Thibaut Castelli este licențiat al Universității din Reims și masterand al aceleiași universități, cu lucrarea „Les Relations économiques d’Istros avec le reste du monde grec du Ve siècle au Ier siècle“. Cercetarea sa doctorală, intitulată „Recherches sur les échanges économiques des cités grecques du littoral occidental de la mer Noire du Ve siècle au Ier siècle av. J.-C.“, a fost susținută la Universitatea Paris-Nanterre, fiind coordonată de Christel Müller și Alexandru Avram.

Dr. Castelli este autorul mai multor articole privind viața economică și politică din zona Mării Negre, în epoca greacă; editor, alături de o serie de specialiști din România, a două volume ce reunesc studii asupra Mării Negre în antichitate, apărute la Cluj-Napoca; curator al mai multor pagini web privind cercetarea Mării Negre în antichitate (Spartokos a lu,  PontosEuxeinos, Vkontakte).

Mulțumim doamnei dr. Liana Oța, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, pentru informațiile oferite.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: