Astronomie și geografie românească la înălțime

Cele mai noi cuvinte românești de pe bolta cerească sunt Moldoveanu și Negoiu. Ele denumesc o stea și o planetă: steaua XO-1 și planeta XO-1b. Procesul de atribuire a numelor acestui sistem de obiecte cerești a făcut parte din campania „IAU100 NameExoWorlds“, dedicată centenarului Uniunii Astronomice Internaționale.

Perechea de obiecte cerești (steaua Moldoveanu, planeta Negoiu) formează un sistem exoplanetar care se află la o distanță de 536 de ani lumină, în dreptul constelației Coroana Boreală.

Steaua Moldoveanu (steaua XO-1), denumită după numele celui mai înalt vârf muntos din România, este asemănătoare Soarelui nostru, atât din perspectiva culorii, cât și a dimensiunii, masei și a luminozității totale, dar are vârsta de 1 miliard de ani, prin urmare este de patru ori mai tânără decât astrul zilei.

Planeta XO-1 b, denumită după numele celui de al doilea vârf montan, ca înălțime, din țara noastră, a fost descoperită (în 2006) de către o echipă internațională de astronomi amatori și profesioniști condusă de Peter R. McCullough, de la Space Telescope Science Institute, SUA. Până în acest moment, planeta Negoiu este singura planetă care orbitează steaua Moldoveanu (steaua XO-1). Un an pe planeta XO-1 b durează aproape cât patru zile pe Pământ; raza medie a planetei este de 1,21 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Observațiile spectroscopice au pus în evidență faptul că atmosfera exoplanetei este bogată în H2/He, conține apă, compuși ai azotului NH3 și HCN, precum și formațiuni noroase.

Campania „IAU100 NameExoWorlds“ s-a desfășurat în peste 100 de țări din lume, iar activitățile au fost coordonate la nivelul fiecărei țări de un comitet național ad-hoc. Componența Comitetului Naţional Român pentru campania „IAU100 NameExoWorlds“ a fost următoarea: Dumitru Pricopi, Institutul Astronomic, Academia Română (preşedinte), Mirel Bîrlan, Institutul Astronomic, Academia Română, preşedintele Comitetului Naţional Român de Astronomie, Magda Stavinschi, Institutul Astronomic, Academia Română, Erika Suhay, Comitetul Naţional Român de Astronomie, Elisabeta Naghi, Ministerul Educaţiei Naţionale, Cristina Blaga, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Marian Doru Șuran, Comitetul Naţional Român de Astronomie, Marian Naiman, preşedintele Astroclubului Bucureşti, Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Cătălin Beldea, editor pentru astronomie la revista „Ştiinţă şi Tehnică“.

Uniunea Astronomică Internațională (UAI) este organizația internațională care reunește peste 13.000 de astronomi profesioniști din peste 100 de țări din întreaga lume. Misiunea sa este de a promova astronomia în toate aspectele sale, inclusiv cercetarea, comunicarea, educația și dezvoltarea, prin cooperare internațională. De asemenea, UAI este autoritatea recunoscută pe plan mondial în ceea ce privește atribuirea de nume atât corpurilor cerești, cât și formelor de relief de pe suprafața acestora. România este țară membră fondatoare a UAI (1919).

Steaua XO-1. Fotografia a fost obținută în data de 27 octombrie 2019 la Observatorul Astronomic Berthelot al Institutului Astronomic al Academiei Române.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: