„Cercetări antropologice în Subcarpaţii de Curbură“, de Corneliu Vulpe și Gheorghiță Geană. Editura Academiei Române, București 2017

Volumul „Cercetări antropologice în Subcarpaţii de Curbură“ este un studiu interdisciplinar despre Țara Vrancei realizat de Corneliu Vulpe și Gheorghiță Geană, cercetători la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române. Autorii sunt de formație științifică diferită, dar au o vastă experiență de teren în cercetarea antropologică.

În Prefața volumului, Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, precizează: „Dincolo de valoarea în sine a datelor empirice, cooperarea celor doi autori trebuie înțeleasă și drept o încercare de a îmbina cele două registre majore ale antropologiei generale: antropologia fizică (biologică) și antropologia social-culturală, realizându-se în felul acesta un studiu cu profil interdisciplinar. Este un deziderat care a fost insuflat științei antropologice încă de la începutul dezvoltării sale în țara noastră, odată cu participarea profesorului Francisc I. Rainer la cercetările monografice organizate de Institutul Social Român, în strategia profesorului Dimitrie Gusti.“

Pe coperta a patra a volumului este reprodusă imaginea unui tipar de caș – după o fotografie din colecția Gheorghiță Geană – însoțită de o reflecție a autorului Gheorghiță Geană:

„Cât privește Țara Vrancei ca atare, zona a fost populată din vechime cu un fond de locuitori statornici, conduși de un puternic „obicei al pământului“, stare de spirit care a asimilat tot ce a călcat aici cu intenție de stabilire. Fenomenul s-a petrecut întocmai – la scară generală – în cursul etnogenezei românilor. Vrancea repetă regional ceea ce s-a petrecut cu țara întreagă.“

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: