Consiliul științific al Academiilor Europene – European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) a lansat pe data de 3 iunie 2019 un nou raport științific în care evidențiază o gamă alarmantă de riscuri pentru sănătatea umană din cauza schimbărilor climatice și accentuează asupra beneficiilor care însoțesc eliminarea rapidă a combustibililor fosili.
Pe baza studiilor independente privind efectele schimbărilor climatice asupra sănătății și strategiile de abordare a riscurilor, autorii raportului, oameni de știință din Germania, Marea Britanie, Cipru, Elveția, Irlanda, Finlanda, Polonia, Cehia, Suedia, Portugalia, Olanda și Grecia, susțin că schimbările climatice afectează sănătatea umană, iar riscurile se află în creștere.
Având în vedere tendințele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră, până la sfârșitul secolului se preconizează o creștere globală a temperaturii medii cu mai mult de 3°C peste nivelurile din perioada preindustrială. Creșterea va fi mai mare în regiunile de uscat decât peste întinderile de apă, expunând populația lumii la schimbări fără precedent ale climei și contribuind, totodată, la boli și mortalitate prematură.
Riscurile la adresa sănătății vor crește, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică prin expunerea din ce în ce mai mare la temperaturi ridicate și la fenomene extreme cum ar fi inundațiile, secetele și poluarea aerului; slăbirea securității alimentare și a nutriției; schimbarea distribuției unor boli infecțioase, inclusiv a bolilor transmise prin țânțari, alimente și apă; creșterea riscului de migrație forțată.
EASAC subliniază că principala prioritate este stabilizarea climei și accelerarea eforturilor de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră. O economie „fără carbon“ ar reduce poluarea aerului și ar putea conduce la evitarea a sute de mii de morți premature. Pe de altă parte, promovarea alimentației sănătoase, cu un consum crescut de fructe și legume și unul redus de carne roșie, va diminua numărul bolilor netransmisibile.
Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că politicile privind clima și sănătatea sunt integrate, inclusiv în strategiile de coordonare la nivelul UE și la nivel național. De asemenea, este esențial să se ia măsuri pentru a contracara dezinformarea cu privire la cauzele și consecințele schimbărilor climatice care amenință să submineze voința politică de a acționa.
Intitulat The imperative of climate action to protect human health in Europe raportul poate fi consultat, în întregime, aici, iar rezumatul aici.
European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, este formată din reprezentanți ai Academiilor naționale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia și Elveția la care se adaugă cei din Academia Europaea și ALLEA – All European Academies.