Reducerea emisiilor de dioxid de carbon în sectorul transport – raport al Academiilor europene

European Academies’ Science Advisory Council – EASAC a lansat recent un raport pe tema emisiilor de gaze cu efect de seră in domeniul transportului. În acest document, reprezentanții Academiilor naționale de știință din Uniunea Europeană (UE), Norvegia și Elveția susțin că este „puțin probabil ca politicile actuale ale UE să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră suficient de repede pentru a limita încălzirea globală la mai puțin de 2°C“.

Consiliului consultativ științific al Academiilor europene – EASAC recomandă ca politicile UE să abordeze, în mod adecvat și vizibil, eliminarea treptată a combustibililor fosili. În acest scop, sunt necesare politici, reglementări și stimulente mai convingătoare și care să permită reduceri eficiente ale costurilor în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră din sectoarele transport, energie, construcții și industrie. În acest sens, raportul evidențiază importanța pe care o vor avea colaborările internaționale și implicarea cetățenilor, precum și punerea la punct a noi modele de afaceri.

„Nu suntem pe cale de a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris. Cu toate acestea, suntem optimiști că actuala situație dificilă poate fi inversată dacă factorii de decizie politică pun rapid în aplicare măsuri coordonate de «evitare, schimbare și îmbunătățire». Raportul EASAC îndeamnă factorii de decizie politică să reducă cererea pentru transportul ineficient de călători și de mărfuri și pentru vehicule supradimensionate și aviație, să promoveze mersul pe jos și ciclismul în zonele urbane, să elimine treptat combustibilii fosili și să producă mai multă energie electrică cu emisii scăzute de carbon, să încurajeze vehiculele și combustibili cu emisii scăzute de carbon, să investească în infrastructura energetică și în transportul public de calitate înaltă”, susține Dr. William Gillet, director al programului energie din cadrul EASAC.

Raportul EASAC intitulat Decarbonisation of Transport: Options and Challenges este disponibil aici.

Credit foto: Sign with CO2 by Stockwerk-Fotodesign Adobe Stock

European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, este formată din reprezentanți ai Academiilor naționale din Statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia și Elveția la care se adaugă cei din Academia Europaea și ALLEA – All European Academies.

(CM)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: