
Dr. Dan Alin Nedelcu
Cătălin Mosoia
Expert comunicarea științei, Biroul de presă al Academiei Române
Cu ocazia conferinței internaționale de astronomie intitulată „Solar System studies from the ground to in-situ observations“, l-am întrebat pe Dr. Dan Alin Nedelcu, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, cum pot contribui astronomii români la dezvoltarea astronomiei, în condițiile anului 2018.
Dr. Dan Alin Nedelcu: Sunt anumite ferestre de oportunitate sau nișe în care România poate contribui major la dezvoltarea astronomiei. De exemplu, în cadrul programului de supraveghere a sateliților artificiali, România acoperă un domeniu de longitudini care nu este vizibil pentru alte țări europene. Acesta este motivul pentru care este nevoie să dezvoltăm și la nivel local o infrastructură optică ce este capabilă să urmărească și să raporteze, în timp real, pozițiile sateliților. Dintr-o altă perspectivă, Europa continentală, din păcate, nu este o zonă foarte bună pentru a realiza observații astronomice pentru că numărul de zile senine dintr-un an este destul de mic în comparație cu numărul anual de zile senine din Chile sau Insulele Canare, paradisul astronomilor. De aceea încercăm să dezvoltăm o infrastructură care să păstreze un raport preț/beneficiu corect; mai precis, împreună cu colegii de la Institutul Astronomic – Observatorul Cluj, dezvoltăm un proiect care prevede instalarea unui telescop de 0,7 metri la Observatorul Feleac, care va reprezenta cel mai mare telescop din România și, probabil, cea mai mare investiție în astronomia românească din punct de vedere observațional de la 1957, când am instalat telescopul de 50 cm la Observatorul din București, și până în prezent. În concluzie, există posibilitatea ca astronomii români să contribuie la dezvoltarea astronomiei europene atât pe latura teoretică, cât și cea observațională. Noi furnizăm un domeniu de observație care, în mod normal, este inaccesibil altor țări.
Conferința internațională „Solar System studies from the ground to in-situ observations“ a avut loc în perioada 24-25 septembrie 2018, la și a fost organizată în colaborare cu Comitetul Național Român pentru Astronomie.
Detalii: aici.