Conferința internațională de astronomie și știința spațiului | 24-25 septembrie 2018, Institutul Astronomic al Academiei Române
Cătălin Mosoia
Expert comunicarea științei, Biroul de presă al Academiei Române
Institutul Astronomic al Academiei Române a găzduit în perioada 24-25 septembrie 2018, lucrările conferinței internaționale „Solar System studies from the ground to in-situ observations“.
Manifestarea, organizată în colaborare cu Comitetul Național Român pentru Astronomie, a reunit, în sala Planetarium a Institutului Astronomic al Academiei Române (București, str. Cuțitul de Argint nr. 5), cercetători din Franța, Polonia și România, care reprezintă Universite Paris 6 & Observatoire de Paris, Institut de mécanique céleste et de calcul des ephémérides, Observatoire de Paris, Universite de Franche-Comte, Observatoire de Besançon, Observatorul Astronomic al Universității „Adam Mickiewicz“ din Poznań, Agenția Spațială Română, Institutul Astronomic ─ Observatorul Cluj, Institutul de Științe Spațiale, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați, Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu“ al Academiei Române și Institutul Astronomic al Academiei Române.
Dr. Magda Stavinschi: Conferința se referă la studiile sistemului solar din spațiu și de la sol. Participanții, astronomi români și francezi, își expun rezultatele, dar ca la orice eveniment de acest tip, se discută și noi proiecte de colaborare. Manifestarea are un caracter special, pentru că între astronomia română și cea franceză este o veche tradiție, pe care am oglindit-o într-o broșură publicată în urmă cu câțiva ani, cu prilejul centenarului Observatorului Astronomic din București, deci al nucleul Institutului Astronomic al Academiei Române; să ne amintim că prima teză în astronomie a unui român a fost cea a lui Spiru Haret, obținută la Paris ─ apoi, prin colaborarea cu astronomii francezi, Observatorul nostru are cele mai importante dotări.
Dr. Dan Alin Nedelcu, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române: Putem considera această manifestare drept o continuare a unei serii de conferințe care a început în 2015; la vremea respectivă, împreună cu Institutul de mecanică cerească și calculul efemeridelor de la Observatorul din Paris, am organizat o conferință într-un loc absolut superb, care aparține Academiei Române, conacul generalului Berthelot, imobil situat în localitatea cu același nume din județul Hunedoara; a fost o întâlnire științifică care a reunit experți în științe planetare, astrogeodezie, dinamica sateliților artificiali și multe alte domenii înrudite cu astronomia. Conferința de zilele acestea vine ca o continuare a acelui eveniment; ne reunim aproape în aceeași formulă să discutăm despre științele planetare. Vreau să menționez faptul că acum avem alături de noi și o mică, dar inimoasă comunitate de astronomi amatori; și pentru că vorbeam de colaborări la nivel european, una dintre prezentări este, de fapt, viitoarea susținere a tezei de doctorat a unui coleg de la Institutul de științe spațiale, teză realizată în cotutelă, dezvoltată în colaborare cu Institutul de mecanică cerească de la Observatorul din Paris – cred că este a treia teză în ultimii cinci ani dezvoltată în urma colaborării dintre Observatorul nostru și Observatorul din Paris. Am amintit de Berthelot și îmi face mare plăcere să anunț că au început lucrările la construcția unui nou observator; noi sperăm ca acesta să fie inaugurat din punct de vedere tehnic în mai puțin de o lună de zile, urmând ca inaugurarea oficială să fie la 1 decembrie, așa cum îi stă bine unui observator care este amplasat pe vechea proprietate a generalului Berthelot.
Dr. Mirel Bîrlan, Comitetul Național Român pentru Astronomie: Conferința este dedicată studiului spațiului extra-atmosferic din jurul Pământului. Participanți la această conferință sunt colegi specialiști în domenii conexe; o bună parte din colegi vin din Franța, dar nu numai. Am mai organizat astfel de reuniuni științifice, însă ceea ce ne dorim acum este să întărim relațiile cu acești experți. Intenționăm să identificăm și puncte comune de activitate, care să ne permită să dezvoltăm noi activități științifice pe care să le realizăm în colaborare.
Printre participanții străini s-a aflat și astronomul francez Florent Deleflie, de la Institut de mécanique céleste et de calcul des ephémérides, Observatoire de Paris. Acesta lucrează în domeniul mecanicii cerești aplicată la sateliții artificiali și realizează determinări precise de orbite: Astronomia, în special mecanica cerească, a intensificat relațiile dintre Franța și România. Din această perspectivă, există o lungă istorie între cele două țări. În cercetările mele sunt interesat de aplicarea mecanicii cerești la mișcarea sateliților artificiali. Colaborarea dintre țara mea și țara dumneavoastră este foarte interesantă pentru mine și reprezintă o ocazie de a întâlni oameni cu abilități de cercetare cu adevărat impresionante. Aș adăuga că este foarte importantă formarea unor de rețele de profesioniști care să observe aceleași obiecte cerești din diverse localități de pe glob. În cadrul conferinței discutăm despre observații astronomice, dar și de abordările analitice și numerice privind soluțiile ecuațiilor care descriu mișcarea obiectelor cerești.
Link-uri utile:
Observatoire de Paris
Institut de mécanique céleste et de calcul des ephémérides
Universite de Franche-Comte
Observatoire de Besançon
Observatorul Astronomic al Universității „Adam Mickiewicz“ din Poznań
Agenția Spațială Română
Institutul Astronomic ─ Observatorul Cluj
Institutul de Științe Spațiale
Universitatea „Dunărea de Jos“” din Galați

Sediul Institutului Astronomic al Academiei Române