Seminarul internațional „Penser l’Europe“ – ediția a XVII-a

Afis Penser 2018

SEMINARUL INTERNAȚIONAL „PENSER L’EUROPE“ EDIȚIA A XVII-A

Informații obținute prin amabilitatea
doamnei academician Maya Simionescu, președinte executiv al Fundației Naționale pentru Știință și Artă

În perioada 21-22 septembrie 2018, în Aula Academiei Române, Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA) în colaborare cu Academia Română au organizat cea de a XVII-a ediție a Seminarului internațional „Penser l’Europe“. Prima ediție a Seminarului a avut loc în 2002.

Parteneri tradiționali: Institutul Francez de Relații Internaționale (IFRI), Academia Regală de Științe Economice și Financiare din Spania, Academia Regală Europeană a Doctorilor din Barcelona, Academia Regală de Limbă și Literatură Franceză din Belgia.

Tema dezbaterilor celei de-a XVII-a ediții a Seminarului internațional „Penser l’Europe“ a fost „România-Europa, 1918-2018“.

Seminarul a marcat împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, când, în urma păcii de la Paris, românii și-au realizat visul de a trăi împreună, toți și din toate provinciile lor istorice, între granițele aceleiași țări. Acesta a fost unul dintre efectele războiului din Europa. Ce s-a întâmplat, de atunci, pe continentul nostru și cum întâmpină, azi, comunitatea europeană provocările timpului nostru, sunt câteva dintre subiectele care s-au abordat în cadrul seminarului.

Din Europa, au participat 23 de personalităţi din 12 ţări (Franţa, Belgia, Spania, Israel, Serbia, Luxemburg, Algeria, Marea Britanie, Polonia, Austria, Italia, Republica Moldova), preşedinţi de academii şi alte instituţii ştiinţifice europene, oameni de cultură și profesori de la mai multe universităţi din Europa. Din România au participat ~ 60 de personalităţi.

În cadrul deschiderii oficiale au luat cuvântul acad. Eugen Simion, președintele FNSA, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ES Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, prof. Thierry de Montbrial, președinte fondator al Institutului Francez de Relații Internaționale, membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța și membru de onoare al Academiei Române, Béla Dan Krizbai, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București.

Lucrările Seminarului au fost structurate în cinci secțiuni, în cadrul cărora, de-a lungul celor două zile și a celor 29 de comunicări urmate de dezbateri au fost abordate teme precum: împlinirea idealurilor națiunilor europene, speranțele și îngrijorările generate de primul război mondial, existența unuia sau mai multor modele culturale europene, relația indestructibilă dintre Franța și România, culturile naționale în fața provocărilor mondializării, Europa de azi și șansele ei.

Au susținut prelegeri: acad. Ioan Aurel-Pop, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Alexandru Zub, acad. Viorel Barbu, acad. Maya Simionescu, IPS Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, Petre Roman, ex-prim ministru al României, scriitorul Virgil Tănase, Victor Ţvircun, ex-ministru al educației, tineretului și sportului din Republica Moldova precum și alte personalități ale vieții culturale și științifice din România.

Între oaspeții străini care au sustinut prelegeri s-au numărat nume prestigioase precum Thierry de Montbrial, Franta, Jacques De Decker, secretar perpetuu al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania, Jean Askenasy, Facultatea de Medicină a Universității din Tel-Aviv, Israel, membru de onoare al Academiei Romane, Gisele Vahnese, Italia, Ambassador Mohamed Laichoubi, Algeria, Piotr Mazurkiewicz, Poland, Michael Metzeltin, membru al Academiei de Științe din Austria, membru de onoare al Academiei Române, Martin Maiden, Universitatea din Oxford, Anglia, scriitorul și criticul Serge Fauchereau, membru de onoare al Academiei Române.

La întâlnirea din acest an au participat de asemenea acad. Cristian Hera, acad. Victor Voicu, acad. Florin Gheorghe Filip, acad. Nicolae Panin, scriitorul Nicolae Breban, criticul literar prof. Mircea Martin, sub-secretarul de stat Irina Cajal, prof. Wilhelm Dancă, Radu Boroianu și alte personalități.

Ediția din acest an – coordonată ca și cele precedente de acad. Eugen Simion și acad. Maya Simionescu, președinte, respectiv președinte executiv ai FNSA – a fost realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, și cu Institutul Cultural Român.

DSC_5736

Intrarea în Aula Academiei Române

DSC_4691

Participanți la Seminarul internațional „Penser l’Europe“, ediția a XVII-a, Aula Academiei Române, 21 septembrie 2018

DSC_5072

Fotografie de familie: Participanții la Seminarul internațional „Penser l’Europe“, ediția a XVII-a, 21 septembrie 2018

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: