Institutul de Studii Sud-Est Europene, reprezentat la cel mai prestigios Congres internațional de studii asupra Orientului Mijlociu: WOCMES, Sevilla, iulie 2018

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel mDr. habil. Ioana Feodorov, cercetător științific I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, specialist în studiul civilizaţiei arabe creştine, a participat, în perioada 16-22 iulie 2018, la lucrările celui mai prestigios Congres internațional de studii despre Orientul Mijlociu, WOCMES, ediția a V-a, desfășurat la Sevilla, Spania.

Dr. Ioana Feodorov a prezentat marți, 17 iulie 2018, lucrarea cu titlul Christian Arabic printing in Aleppo in 1706-1711: an audacious project tolerated by the Ottoman authorities?, în cadrul unei secțiuni intitulate „Christians in the Middle East: power and agency: Middle Eastern Christians beyond borders“. Autoarea a prezentat rolul tipografilor din Țările Române în înființarea primei tiparnițe de limbă arabă din Orient (Alep, 1706) și a vorbit despre relațiile strânse dintre ierarhii Bisericii Antiohiene (cu Patriarhia la Damasc) și creștinii români în secolele XVI-XVIII. De asemenea, dr. Ioana Feodorov a făcut cunoscute programele de cercetare ale Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române privitoare la literatura arabă creștină și la tiparul arab. Organizată de Christine Lindner de la Murray State University, SUA, cercetătoare a misiunilor protestante în Levant, secțiunea a mai cuprins comunicări despre participarea creștinilor la actul administrativ în epoca otomană, statutul populației de limbă siriacă în Imperiul Otoman târziu, activitatea misiunilor occidentale în Orientul Mijlociu, modelul constituțional libanez, exodul populației armene din Siria, rolul minorităților în constituirea națiunilor din Levant ș.a. Lucrările secțiunilor privitoare la civilizația arabă creștină s-au desfășurat timp de o zi și jumătate și au cuprins domenii diverse, privitoare la teme de istorie politică, geografie, arheologie, teologie, istorie a artei, a cărții și a tiparului, muzică, literatură etc., de la perioada antică până la evoluțiile politice ale secolului XXI.

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel m

Dr. habil. Ioana Feodorov, cercetător științific I la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Cea de-a V-a ediție a Congresului internațional de studii despre Orientul Mijlociu, WOCMES, desfășurat la Sevilla, a reunit un număr impresionant de participanți, 3184, fiind organizate 405 secțiuni, în care au susținut comunicări 1785 de cercetători, experți și universitari din circa 30 de țări.

Discursurile de la deschiderea oficială au fost susținute de M.S. Regele Spaniei Felipe al VI-lea, de E.S. Nassir Abdulaziz Al-Nasser, Înaltul Comisar pentru Națiunile Unite al Alianței Civilizațiilor, de Prof. Günther Meyer, președintele Centrului pentru Cercetări despre Lumea Arabă al Universității din Mainz, Germania ș.a.

Congresul a fost găzduit de Fundacion Tres Culturas, organism internațional dedicat dialogului dintre marile culturi din jurul Mării Mediterane – ebraică, creștină și islamică –, creat în 1998 prin asocierea dintre guvernul Regatului Maroc și Guvernul local al Andalusiei, cu susținerea mai multor ministere și entități din alte state europene și arabe.

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel m

Pe lângă sesiuni științifice și mese rotunde, Congresul a mai oferit un târg de carte de specialitate, un festival de film, lansări de carte, prezentare de postere etc. Cu acest prilej, a fost acordat Premiul Fundației Tres Culturas profesorului american Rachid Khalidi, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în studii culturale și politice privitoare la Orientul Mijlociu.

Lucrările Congresului WOCMES s-au desfășurat în sălile fastuoase și modern echipate ale Universității din Sevilla, a cărei clădire principală datează din secolul al XVIII-lea.

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel m

Universitata din Sevilla

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel m

Universitata din Sevilla, gazda Congresului internațional de studii despre Orientul Mijlociu, WOCMES, ediția a V-a

Congresul a asigurat un nivelul academic de vârf al dialogului și al informației vehiculate, având misiunea deosebit de importantă de a oferi un cadru propice stabilirii unui dialog real și fructuos între cercetători ai Orientului (Mediteraneean, Apropiat și Mijlociu) din țările reprezentate, dialog în cadrul căruia contribuția românească a fost așteptată cu interes și apreciată.

În timpul Congresului s-a desfășurat reuniunea consiliului EURAMES – European Association for Middle Eastern Studies (Asociația Europeană pentru Studii despre Orientul Mijlociu), organism internațional prezidat de Prof. Günther Meyer, în care reprezentanta României este dr. Ioana Feodorov. Printre subiectele discutate a fost și propunerea de a realiza, pentru fiecare țară reprezentată în EURAMES, o bază de date care să cuprindă instituțiile și specialiștii care lucrează în domeniul studiilor despre Orientul Mijlociu și țările din jurul Mediteranei. Au fost subliniate cu acest prilej avantajele existenței unei comunicări cât mai largi între cei ce se ocupă de istoria și cultura ținuturilor levantine și a populațiilor multi-etnice forțate astăzi să migreze către Occident de conflicte politice fără sfârșit previzibil, care își au obârșia în urmă cu un secol.

În acest context, dr. Ioana Feodorov a comunicat membrilor consiliului EURAMES detalii despre organizarea la București în septembrie 2019 a celui de-al XII-lea Congres al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, al cărei Secretar general este Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

(Microsoft Word - Academia Rom342n343 reprezentat343 la cel m

Corespondență realizată cu colaborarea dr. habil. Ioana Feodorov

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: