Doi cercetători din Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române au participat cu lucrări la Congresul Asociației Europene pentru Studierea Religiilor

EASR 2018

Dr. Eugen Ciurtin și dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetători ai Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, au participat în perioada 16-21 iunie 2018 la cel de-al 16-lea Congres anual al European Association for the Study of Religions (EASR) de la Berna. Această participare la cel mai înalt nivel internațional a coincis cu aniversarea a zece ani de existență a Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

Cei doi cercetători români au susținut comunicări foarte apreciate de colegii lor europeni, care consideră că aportul cercetătorilor în istoria religiilor proveniți din România este esențial în circuitul științific global.

Dr. Eugen Ciurtin a susținut comunicarea cu titlul A Comparative History of saṃsāra: In and Out the Vortex of Transmigration, fiind singurul studiu cu temă asiatică dintre cele șase prelegeri magistrale invitate (keynote lectures) ale Congresului. Comunicarea a prezentat o sinteză inovatoare asupra originii și dinamicii ideii de transmigrație în cele patru religii indiene antice (brahmanism/hinduism-ājīvika-jainism-buddhism).

Dr. Eugen Ciurtin este primul cercetător de origine română invitat la acest nivel academic în istoria disciplinei. El a fost prezentat de prof. dr. Maya Burger (Universitatea din Lausanne) drept unul dintre cercetătorii care au contribuit cel mai mult în ultimele două decenii la relansarea istoriei religiilor în România și pe plan european.

Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban a deschis sesiunea „Esotericism and Eastern Christianities: Traditionalism and Neo-Hesychasm“ cu o comunicare despre Traditionalism and the Inner Dimension of the Orthodox Tradition according to Fr. André Scrima’s Hermeneutics. Sesiunea a fost coordonată de prof. Vasilios Makrides și Dr. Ionuț-Daniel Băncilă, de la Universitatea din Erfurt.

De menționat că anul acesta Congresul Asociației EASR a avut și statutul de conferință internațională regională pentru 2018 a International Association for the History of Religions (IAHR). Tema generală și stimulatoare a congresului – Multiple Religious Identities: Individuals, Communities, Traditions – a federat contribuțiile academice a aproape 600 de cercetători din peste 30 de țări, în principal din Europa, dar și din America de Nord și Asia.

Universitatea din Berna și Institutul elvețian de Istorie a religiilor, sub coordonarea prof. dr. Jens Schlieter, au găzduit cel mai amplu și consistent congres european dedicat studierii istoriei religiilor. În cadrul diferitelor sesiuni ale Congresului de la Berna au fost consolidate sau lansate numeroase proiecte și inițiative de cercetare, unele dintre acestea privind dezvoltarea științifică viitoare a Institutului român pe planul cooperării internaționale.

E. Ciurtin_Bern.keynote (1)
Dr. Eugen Ciurtin, cercetător, Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române

 

Bogdan.lecture
Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător, Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române

 

Sala_Bern.keynote.2

Congresul Asociației Europene pentru Studierea Religiilor, Berna, 16-21 iunie 2018

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: