În cadrul proiectului Teme academice contemporane, pe data de 20 iunie 2018, în Aula Filialei din Timișoara a Academiei Române, a conferențiat prof. univ. dr. Andrei Marga, pe o temă de maximă actualitate: Reabilitarea identității în lumea globalizată.
Filosoful Andrei Marga, care a deținut mai multe funcții importante precum ministru al educației, ministru al afacerilor externe, rector al Universității „Babeș-Bolyai“, a adus în discuția auditoriului o temă deosebit de actuală și controversată, în același timp, cea a restabilirii identității în lumea actuală, a globalizării.
Discursul profesorului Andrei Marga a pornit de la realitatea zilelor noastre: prăbușirea siguranței, în condițiile în care nu se întrevăd la orizont nici soluții, nici rezolvări.
La întrebarea „Ce se petrece de fapt în deconcertata lume de astăzi?“ distinsul filosof și analist al societății contemporane a adus în atenția auditoriului o seamă de teze posibile. Vom enumera temele cele mai importante pornind de la care universitarul Andrei Marga și-a modelat întregul discurs: dincolo de fapte, pe lume sunt identitățile; astăzi, în epoca globalizării, trăim emergența identităților; indiferent de societate, atenuarea sau anihilarea identităților nu dau rezultate; identitățile individuală, instituțională și națională se presupun una pe alta, istoric și factual; reafirmarea identităților naționale va marca lumea anilor ce vin; reafirmarea actuală a identității, care este un fenomen nou pe fondul globalizării, nu echivalează cu recăderea în naționalism; reafirmarea identităților naționale are de partea ei numeroase argumente factuale, dar și cele oferite de cercetări relevante din istorie și științele sociale; realitățile – indivizilor, instituțiilor, comunităților – sunt ineluctabile în societatea modernă; asumarea de sine, astăzi, la nivel individual, instituțional și național, nu are alternativă mai bună, nici pe palierul socialului, politicului sau moralului; despre identități se poate vorbi precis dacă sunt lămurite, în prealabil, chestiunile de logică; identitatea o purtăm cu noi, dar ea devine completă atunci când este asumată explicit; societatea modernă afectează identitățile individuale și colective pe canalul prestațiilor pe care le favorizează; Constelația postnațională nu este ultimul cuvânt al globalizării; statele naționale și națiunile au evoluții ce nu converg automat, astfel națiunea trebuie redefinită; identificarea etică a românilor se poate privi astăzi cu noi perspective ce încorporează experiența modernizării; în ce constă identitatea națională a românilor?; reafirmarea identităților în condițiile modernizării nu ne întoarce la trecut revolut, ci permite o rezolvare mai bună a problemelor actuale, iar pe de altă parte reduce nesiguranța și poate reactualiza valorile etice pierdute.
Conform formatului manifestării, în finalul conferinței, distinsul oaspete a clarificat problemele ridicate de unii participanți cu privire la discrepanța dintre învățământul de la oraș și sat, „goana“ păguboasă a cadrelor didactice după articole cotate ISI, necesitatea unui sau unor proiecte de țară viabile, implicațiile în societatea de astăzi ale „războiului social“, îndepărtarea omului față de om dar și față de obiecte, viitorul filozofiei și conectarea ei la globalizarea actuală.
Cu acest prilej, distinsul invitat și-a lansat cartea Identitate națională și modernitate, apărută, în acest an, la editura Libris din Brașov.
Corespondență de dr. Ioan David,
Director Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“ din Timișoara