Străbunul meu, Alexandru Ioan Cuza

Autor: Cătălin Mosoia,
Biroul de presă al Academiei Român
e

Alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca membru post-mortem al Academiei Române a fost un gest reparator, dar și unul de reliefare a multiplelor valențe ale personalității sale – calitățile demonstrate pe plan politic, cultural, legislativ, administrativ și rolul remarcant pe care l-a avut în fondarea Academiei Române.

La evenimentul care s-a desfășurat vineri, 23 februarie 2018, în Aula arhiplină a Academiei Române, a participat și Bogdan Cuza, descendent din familia domnitorului Alexandru Ioan Cuza:

„Străbunicul meu a fost nepot de văr cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Prin urmare, este vorba de o latură indirectă de descendență din familia domnitorului Cuza. Noi provenim, pe latura familiei, din căminarul Neculai Cuza, care a avut trei băieți – Grigore, care a fost sterp; Ioan, tatăl domnitorului, și Gheorghe, cel mai mare dintre copii; din ramura familiei lui Gheorghe ne tragem noi, deci, practic din unchiul domnitorului“, a declarat într-un interviu acordat Biroului de presă al Academiei Române, domnul Bogdan Cuza, doctor în economie și doctorand în drept. Participarea la acest eveniment a fost „un moment incredibil, pe care nu pot să-l descriu ori să-l simt cum se cuvine. Probabil că va mai trebui să treacă zile întregi ca să realizez însemnătatea acestui gest al Academiei Române“, a mai declarat cu emoție Dr. Bogdan Cuza. De la înălțimea celui mai înalt for științific și cultural al României, tribuna Academiei Române, Dr. Cuza a rostit un discurs care poate fi consultat aici.

Inițiativa alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca membru post-mortem al Academiei Române a aparținut Biroului Prezidiului Academiei Române, a fost avizată de Prezidiul Academiei Române și, în consens cu solicitările membrilor Academiei Române, a întrunit unanimitate de voturi.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: