Academician Victor Voicu – membru corespondent al Academiei Franceze de Medicină

logo-acamed

Marți, 19 decembrie 2017, academician Victor Voicu a fost ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naționale Franceze de Medicină, una dintre cele mai prestigioase academii din lume. Ceremonia de decernare a distincției a avut loc la Paris, în cadrul unei festivități impresionante.

Academicianul Victor Voicu este medic farmacolog, președinte al Secției de științe medicale din Academia Română și, pentru a doua oară, secretar general al Academiei Române.

Alegerea acad. Victor Voicu în Academia Națională Franceză de Medicină vine să încununeze o carieră profesională de excepție, dezvoltată ca medic farmacolog, recunoscând în același timp contribuția sa în dezvoltarea școlii românești de farmacologie, precum și implicarea în viața academică medicală din țară și din străinătate.

Cu prilejul acestei ceremonii, acad. Victor Voicu a dorit să omagieze școala românească de medicină și să recunoască statutul de model profesional al științelor medicale franceze:

Este o onoare pentru mine ca om, ca individ, ca om de știință, ca medic, ca reprezentant al școlii medicale românești, este o onoare pentru că școala medicală franceză a stat la originile formării școlii medicale românești aproape două secole. Gândiți-vă la Carol Davila, cu înființarea învățământului medical superior românesc în 1857, deci avem aproape 200 de ani. Marile școli pe specialități s-au format tot în Franța, bacteriologia, virusologia, neurologia și altele, toate s-au fomat în marile clinici. Actualmente, mulți dintre cei care sunt performanți în medicina românească sunt formați în Franța. Noi avem o mare recunoștință pentru școala medicală franceză și, implicit, onoarea care ni se acordă este un semn că apreciază pe cei ce s-au format în acești ani. De acum încolo, muncesc în continuare cât mă va lăsa Creatorul.

Academician Victor Voicu este doctor în medicină, membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001. Este profesor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București şi Președintele Societății Române de Farmacologie, Terapeutică și Toxicologie Clinică.

Este de asemenea membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societătii Americane de Chimie, al Colegiului American de Farmacologie Clinică.

În 2005 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş“ din Arad.

A efectuat cercetări științifice în domeniile compușilor organofosforici și antidotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală și clinică a antihipertensivelor și antiaritmicelor, psihofarmacologia psihotomimeticelor și drogurilor de abuz. Este coordonator de studii de bioechivalență și studii clinice de fază I. Academician Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări științifice publicate și comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenție.

Pe data de 1 decembrie 2017, de Ziua Națională a României, acad. Victor Voicu a fost decorat de Președinția României cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelența științifică și culturală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale“.

Detalii ale carierei academicianului Victor Voicu sunt disponibile pe site-ul Academiei Române.

academia-franceza-de-medicina-2

academia-franceza-de-medicina-3

SONY DSC

SONY DSC

 

medici-cu-ambasadorul-romaniei-la-paris-luca-niculescu

 
Foto: arhiva personală a acad. Victor Voicu și ziarul „Libertatea“
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: