Simpozionul Internaţional CLASIC ŞI MODERN ÎN CERCETAREA FILOLOGICĂ ROMÂNEASCĂ ACTUALĂ

Afis_sept_2017

În perioada 27 – 29 septembrie, la sediul Filialei din Iași a Academiei Române, s-au desfăşurat lucrările celei de a XVI a ediţii a Simpozionului Internațional, sub titlul Clasic şi modern în cercetarea filologică românească actuală, manifestare dedicată sărbătoririi celor 90 de ani de la înfiinţarea Institutului de Filologie Română „A. Philippide” – Filiala din Iaşi a Academiei Române.

Evenimentul ştiinţific s a bucurat de un mare interes din partea specialiştilor, la manifestare participând cadre didactice şi cercetători specializaţi în domeniu, din Cehia, Finlanda, Germania, Italia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria.

Lucrările s au desfășurat pe mai multe secţiuni (lingvistică, istorie literară, cultură şi identitate) urmărindu se abordarea complexă, interdisciplinară, a temei propuse.

Invitatul special al Simpozionului a fost prof. dr. Jukka Havu (Universitatea din Tampere, Finlanda), care a susţinut conferința Conceptualizarea timpului în limbile romanice, pe data de 28 septembrie 2017, în Aula Filialei din Iaşi a Academiei Române.

Prelegeri în plen au susţinut prof. dr. Bogdan Creţu (Iaşi), acad. Sabina Ispas (Bucureşti), CS dr. Federica Cugno (Torino, Italia), prof. dr. Fernando Sánchez Miret (Salamanca, Spania), CS II dr. Ioana Feodorov (Bucureşti).

În cadrul simpozionului, o secțiune, intitulată Trecut, prezent şi viitor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, a fost rezervată prezentării cercetărilor din departamentele Institutului în evoluția lor, de la înfiinţare până în prezent. O altă secțiune a fost dedicată activităţii directorilor Institutului de Filologie Română „A. Philippide”.

În program au fost incluse atelierul cu tema Dicţionarele multilingve: evoluţie şi perspective, din planul proiectului Dicționarele multilingve românești. Istoric și tipologie (2016-2017, finanţat de UEFISCDI, cod PN-II-RU-TE-2014-4-0195) și diseminarea rezultatelor obținute până acum în proiectul Atlasul lingvistic audiovizual al Bucovinei (ALAB) – faza a II-a (2015–2017, finanţat de UEFISCDI, cod PN-II-RU-TE-2014-4-0880).

Fiecare specialist a pus în evidenţă informaţii inedite dobândite în cursul cercetărilor proprii, cu referire la tematica propusă. Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum la o editură de prestigiu din ţară sau din străinătate.

Cu prilejul simpozionului, a fost organizată și o expoziţie cu publicaţii reprezentative ale cercetătorilor din Institutul de Filologie Română „A. Philippide” şi ale participanţilor.

În acest an, au avut loc două sesiuni de lansări de carte, în cadrul cărora au fost descrise critic ultimele volume publicate de membrii ai Institutului de Filologie Română „A. Philippide” şi de invitaţi.

Mai multe informații despre Simpozion pot fi consultate la adresa: http://www.philippide.ro/pages/manifestari_stiintifice.html

Corespondenţă de la Iaşi de cercet. dr. Isabelle Tamba,
Institutul de Filologie Română „A. Philippide“

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: