Academia Română, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Vassar College (SUA), Academia de Ştiințe Tehnice din România și Asociația Română de Lingvistică Computațională, a organizat în perioada 10-17 septembrie 2017, cea de-a 13-a ediție a Școlii de Vară EUROLAN-2017, găzduită de Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Timp de o săptămână, EUROLAN-2017 a oferit participanților, tineri cercetători, doctoranzi, masteranzi și studenți, cursuri și lecții practice axate pe domeniul prelucrării automate a textelor biomedicale (un domeniu cunoscut sub acronimul BioNLP, de la Biological Natural Language Processing). Subiectele abordate, împrumutând modele și tehnici ale domeniilor inteligenței artificiale și datelor de mari dimensiuni, au aplicații remarcabile în biologie, medicină și farmacie. Ele au fost predate de cercetători și profesori de reputație internațională, precum: Mihaela Breabăn – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași (România); Kevin Cohen – University of Colorado School of Medicine (USA) și LIMSI, CNRS, Université Paris-Saclay, Orsay (Franța); Noa Patricia Cruz Diaz – El Hospital Universitario Virgen del Rocio (Spania); Eric Gaussier – Université Grenoble Alps (Franța); Nancy Ide – Vassar College (USA); Pierre Zweigenbaum – LIMSI, CNRS, Université Paris-Saclay, Orsay (Franța).
Ediția de anul acesta a Școlii de Vară EUROLAN a prilejuit de asemenea un eveniment satelit, workshopul Curative Power of MEdical DAta (MEDA), desfășurat în două seri consecutive. Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum ce va apărea la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Cu un cadru mai larg decât al Școlii EUROLAN’17, MEDA a oferit studenților doctoranzi și masteranzi posibilitatea de a demonstra în fața specialiștilor și a celorlalți participanți propriile lor experiențe și rezultate obținute în cercetare prin exploatarea datelor biomedicale de orice natură, nu numai de sorginte textuală.
Seria de Școli de Vară EUROLAN se desfășoară în România începând din anul 1993, cu o periodicitate de doi ani. Datorită actualităţii temelor abordate, a renumelui profesorilor invitaţi și a excelentei organizări, Școala și-a căpătat o reputaţie internaţională, bucurându-se acum de participarea reprezentanților din Franța, Belgia, Olanda, Elveția, Germania, SUA, Italia, Malta, Portugalia, Spania, China și multe alte țări.
Informații detaliate, pe site-ul http://eurolan.info.uaic.ro/2017/.
Material realizat cu sprijinul comitetului de organizatre a EUROLAN-2017
Credit foto: drd. Mirel Berechet, Biblioteca Academiei Române