Statueta CAP DE COPIL, de Constantin Brâncuși – Un loz câștigător…

Statueta CAP DE COPIL, de Constantin Brâncuși – Un loz câștigător…

Articol de Sorana Georgescu-Gorjan

 

cap de copil detaliu.jpg

Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ al Academiei Române găzduiește la Nopatea Muzeelor 2017 una din cele mai frumoase lucrări figurative de Constantin Brâncuși – Cap de copil din bronz patinat.

Sculptura a figurat în colecția academicianului George Oprescu, donată Academiei Române. George Oprescu a achiziționat-o în anii 1930 de la Victor N. Popp, cel mai mare colecționar de lucrări de Brâncuși din țară.

În noiembrie 1906, studentul Popp a câștigat-o la o loterie organizată de pictorul Ștefan Popescu, pentru a-i veni în ajutor sculptorului care se afla în condiții economice precare.

Listele de subscripție au fost deschise de Cercul studenților români din Paris și de Vasile G. Morțun în țară. Din cei 1000 de lei strânși s-au folosit 200 pentru turnarea în bronz la Valsuani a lucrării. Tragerea la sorți s-a realizat în Capela ortodoxă română din strada Jean de Beauvais.

În colecția lui Popp vor mai intra și alte opere brâncușiene. Orgoliu, Sărutul, Coapsa, Cap de băiat se află în prezent la Muzeul de Artă din Craiova, iar Supliciu se găsește la Muzeul Național de Artă al României. Bronzul, loz câștigător, mi se pare cel mai reușit din seria de capete de copii sculptate de Brâncuși pe când locuia în Place Dauphine 16.

Din cele relatate domnului Barbu Brezianu de către soția lui V. N. Popp, se pare că modelul era un copil orb care locuia în aceeași casă cu artistul.

Lucrarea apare sub diferite nume în exegeza operei lui Brâncuși. A fost expusă la „Arta Română” cu denumirea Cap în 1920 și cu denumirea Copil în 1928. La Muzeul de Artă, la expoziția omagială din decembrie 1956 figurează Cap de copil, colecția Oprescu. La Expoziția Colocviului Brâncuși din 1967, la Retrospectiva din 1970 și la Expoziția Centenarului din 1976 apare Copilul, cu mențiunea Muzeul de Artă George Oprescu al Academiei.

Din 1976 lucrarea nu a mai figurat în expoziții.

Pe 20 mai 2017 va putea fi văzută câteva ore cu ocazia Nopții Muzeelor, din București. Bucuria contemplării ei va fi cu adevărat „un loz câștigător“.

Mulțumim doamnei Sorana Georgescu-Gorjan,
fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, coordonator al lucrărilor de turnare a
Coloanei fără sfârșit din complexul monumental Târgu Jiu.

bis_IMG_0473

bis_IMG_0479.jpg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: