Prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române – Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia“ din Târgoviște

DHC - Gh Chivu_bis

Prof. univ. dr. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia“ din Târgoviște. Decernarea titlului și a diplomei a avut loc sâmbătă, 18 martie 2017, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universității „Valahia“, Sala Senatului universitar.

Redăm în continuare un fragment din Laudatio:

„Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Chivu este titular al Facultăţii de Litere de la Universitatea din București, cercetător științific la Institutul de Lingvistică, precum și la Institutul de Istorie și Teorie Literară ale Academiei Române, membru corespondent al Academiei Române.

Gheorghe Chivu a făcut studii de filologie, este Doctor în Filologie, profesor de istorie a limbii române, de istorie a limbii române literare și conducător de doctorat.

Lingvistul Gheorghe Chivu s-a evidențiat în domenii de cercetare cum ar fi limba română în diacronie, probleme de stilistică, editarea științifică a textelor religioase și, în general, a textelor vechi românești.

În calitate de cercetător științific, este coordonator al Tratatului academic de istorie a limbii române, al Enciclopediei literaturii vechi românești și al părții privind literatura veche din Dicționarul general al literaturii române.

Pentru lucrările sale a primit mai multe premii, între care Premiul «Timotei Cipariu» al Academiei Române și Premiul «Perpessicius».

Printre realizările de excepție ale profesorului universitar doctor Gheorghe Chivu se numără edițiile academice ale celui dintâi dicționar original al limbii române, dar și a celei dintâi gramatici a limbii române scrise în limba latină.

În calitate de cercetător şi cadru didactic, a îndrumat activitatea unui mare număr de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice din cele mai diverse colțuri ale ţării, inclusiv de la Târgovişte.

Totodată, lingvistul Gheorghe Chivu sprijinit eficient organizarea Colocviului Internaţional «Latinitate, Romanitate, Românitate», găzduit, an de an, la Târgoviște. De asemenea, lingvistul Gheorghe Chivu are o contribuție importantă pentru autorizarea și acreditarea programelor de litere la Universitatea „Valahia“ din Târgoviște, la nivel de licență și master.

Este un bun şi eficient apărător al valorilor umane, al valorilor creştine în Europa, precum şi al cauzei româneşti în lume. Prin activitatea sa ştiinţifică, editorială şi didactică, se manifestă întotdeauna cu sobrietate, echilibru şi cu autoritatea academică dobândită prin soliditatea argumentelor ştiinţifice privind contribuţia fiecărui popor la evoluţia culturii universale.

Pentru toate aceste merite, considerăm că primirea domnului profesor Gheorghe Chivu, în rândurile laureaților Doctor Honoris Causa este onorantă și contribuie la sporirea autorității științifice a instituției noastre.“

Afis

7

1

3

4

5

10

12

9

Credit foto: Universitatea „Valahia“ din Târgoviște.
Mulțumiri doamnei Iulia Mihăițoiu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: