Acad. Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de știința și tehnologia informației a Academiei Române, a publicat recent la prestigioasa editură Springer, volumul Computer-Supported Collaborative Decision-Making, în colaborare cu prof. univ. dr. Bala-Costantin Zamfirescu, Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, și conf. univ. dr. Cristian Ciurea, Academia de Științe Economice București și analist în Departamentul de cercetare al Bibliotecii Academiei Române.
Cartea apare în cadrul seriei „Automation, Collaboration & E-Services“ și beneficiază de un cuvânt înainte scris de prof. Shimon Y. Nof, director al Centrului PRISM, Purdue University din Statele Unite.
Lucrarea are ca subiect central modul în care sistemele de informare pot constitui un instrument util în luarea deciziilor de gestiune și de control în condiții colaborative. Abordarea are în vedere corelarea a două realități: 1) decizia este rezultatul activităților umane conștiente, care vizează alegerea unui curs de acțiune pentru atingerea unui anumit obiectiv sau a unui set de obiective; 2) actul de colaborare implică faptul că mai multe entități care lucrează împreună și împart responsabilitățile de planificare trebuie să implementeze și evalueze un program de activități pentru atingerea obiectivelor comune.
Scopul acestei lucrări a fost să prezinte o viziune echilibrată a domeniului pentru a include concepte deja consacrate, precum și un set de rezultate noi în domeniile metodelor și tehnologiilor-cheie.
Autorii au intenționat să răspundă în paginile acestei cărți câtorva întrebări, cum ar fi: a) Cum evoluează modelele de afaceri față de schemele tot mai colaborative? b) Care este rolul factorului de decizie în noul context? c) Care sunt atributele de bază și tendințele din domeniul sistemelor informatice de susținere a deciziilor? d) Care sunt metodele de bază pentru agregarea preferințelor individuale? e) Care este impactul tehnologiilor moderne de informare și comunicare privind proiectarea și utilizarea sistemelor de asistare a deciziilor pentru grupuri de oameni?
Volumul este prezentat pe site-ul Editurii Springer, la adresa: https://goo.gl/D9EqQO.
Cartea (216 pagini, ISBN: 978-3-319-47219-5, pentru ediția print) a intrat în fondurile Bibliotecii Academiei Române, cu numărul de inventar 1976870, prin donația autorilor, și se va afla în acces public.
Redăm în continuare prefața redactată de cei trei autori, precum și cuprinsul volumului: