Workshopul „Colecțiile de Patrimoniu în Era Digitală“, ediția a II-a – Proiectul BYZANTION realizat de Biblioteca Academiei Române

afisBiblioteca Academiei Române a organizat în zilele de 24-25 noiembrie 2016 cea de-a doua ediție a workshop-ului „Colecțiile de Patrimoniu în Era Digitală“, marcând astfel finalizarea cu succes a Proiectului de cercetare „Repere culturale bazate pe manuscrise bizantine şi postbizantine – BYZANTION“, demarat în anul 2012.

Cea de-a II-a ediție a workshopul-ului „Colecțiile de Patrimoniu în Era Digitală“ a constituit una dintre componentele importante de promovare a proiectului „Repere culturale bazate pe manuscrise bizantine şi postbizantine – BYZANTION“ în mediul profesional, la această ediție participând specialiști în biblioteconomie, muzeografie și muzeologie, istorie, studiul artelor plastice și în tehnologia informației. Au fost reprezentate: Institutul pentru Tehnică de Calcul, București, Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital, Institutul Național al Patrimoniului, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române, biblioteci universitare și județene din țară.
Deschiderea lucrărilor a avut loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ în prezența acad. Florin Filip, Director General al Bibliotecii Academiei Române, dr. Cornel Lepădatu, director de proiect, dr. Măriuca Stanciu, coordonator științific al proiectului, dr. Ovidiu Anicăi, coordonator tehnic.

* * * * *

Proiectul BYZANTION pune la dispoziție în format digital un fond de 101 manuscrise (8 greceşti, 16 slave şi 77 româneşti) ornate şi miniate, aflate în patrimoniul Biblioteca Academiei Române, Cabinetul de manuscrise și carte rară, precum și un set de canoane virtuale, conținând elementele esențiale din canoanele utilizate în iconografia bizantină de-a lungul a circa opt secole.

Pe baza studiului celor 101 manuscrise selectate, folosind catalogarea analitică a miniaturilor, cât și înregistrările bibliografice ale manuscriselor, cercetătorii implicați în proiect au identificat canoane specifice iconografiei bizantine începând cu secolul al XI-lea, pe care le-au redat grafic, sub forma unor matrițe schematizate. Setul de canoane virtuale constituie un important instrument referențial de studiu al acestui domeniu, care este conceput ca o aplicație de tip data mining.

Canonul virtual, prin compararea fiecărei imagini în parte cu reprezentarea canonică rezultată din însumarea trăsăturilor specifice iconografiei ortodoxe, comune fiecărei teme analizate, evidențiază atât evoluţia canonului original de-a lungul secolelor, cât şi gradul de inovaţie artistică; demonstrează, pe de o parte, imuabilitatea acestora, iar pe de alta, gradul de libertate pe care și l-a asumat fiecare miniaturist în parte.

Proiectul se adresează cercetătorilor, studenţilor şi tuturor celor interesaţi de cunoaşterea moştenirii culturale bizantine. Varietatea documentelor puse la dispoziție deschide calea studiilor interdisciplinare, cu potenţial de redescoperire şi reinterpretare din perspectiva secolului XXI a valorilor culturale bizantine. Proiectul, prin rezultatele sale, este o invitație de a reflecta asupra profunzimii acestei spiritualității și a mărcilor sale din cultura română.

Proiectul „Repere culturale bazate pe manuscrise bizantine şi postbizantine – BYZANTION“ este realizat de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Institutul pentru Tehnică de Calcul ITC, prin finanţare ANCS/UEFISCDI, în programul Parteneriate în domenii prioritare PCCA – 2011 Tip 2. Rezultatele proiectului sunt postate pe portalul dedicat http://byzantion.itc.ro/, accesibil şi de pe http://www.biblacad.ro/.

dsc_4797dsc_4822

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: