ACADEMIA ROMÂNĂ – 150 de ani și FILIALA TIMIȘOARA – 65 de ani au fost sărbătorite în cadrul Zilelor Academice Timișene | ediția a XV-a | 20-21 octombrie 2016

sigla-tm-65Sesiunea festivă aniversară a avut loc în data de 20 octombrie 2016 în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române.

La sesiune au participat, ca invitați de onoare, acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Florin Filip, președintele Secției de Știință și Tehnologia informației, Directorul Bibliotecii Academiei Române, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj, acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“, acad. Maria Zaharescu, precum și membri ai Academiei Române și cercetători din Filiala Timișoara, rectorii universităților timișorene, peste 150 de invitați din mediul universitar și științific din Banat și zonele învecinate.

Manifestarea a fost deschisă cu un cuvânt de salut adresat de acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei Timișoara al Academiei Române, și scurte alocuțiuni ale reprezentanților autorităților și universităților timișene.

Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, a deschis lucrările sesiunii științifice cu prelegerea Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române, deosebit de bine primită și apreciată de public.

Acad. Păun Ion Otiman a prezentat lucrarea Academia Română – 150 de ani în slujba Națiunii Române, Filiala din Timișoara a Academiei Române – 65 de ani de activitate științifică și culturală în Banat.

Sesiunea s-a încheiat cu prezentarea filmului documentar Pași spre nemurire realizat de TVR Timișoara și cu vizitarea expoziției de carte în care au fost expuse lucrări realizate de academicienii și cercetătorii filialei.

În după amiaza zilei de 20 octombrie a avut loc Sesiunea științifică dedicată evenimentului istoric 1716 – Timișoara – 2016 – O istorie europeană. Programul sesiunii a cuprins patru comunicări științifice care au pus în evidență patru perioade din istoria îndelungată a Banatului:
Banatul antic – Prof. dr. Doina Benea
Banatul medieval – Acad. Ioan Aurel Pop
Banatul otoman – Dr. Cristina Feneșan
Banatul modern – Prof. dr. Victor Neumann

Cu acest prilej s-au lansat cărțile dedicate acestui eveniment:

Viața academică în Banat – Acad. Păun Ion Otiman
Monografia Familiei Mocioni – Dr. Teodor Botiș
Vincențiu Babeș – Prof. dr. George Cipăianu
Istoria Banatului – antichitatea – Prof. dr. Doina Benea
• Istoria Banatului otoman (1552-1716) – Dr. Cristina Feneșan
Istoria Banatului – Prof. univ. dr. Victor Neumann

În cadrul Sesiunii festive, Președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad a acordat Diplomele „Meritul Academic“ și „Distincția culturală“ unor instituții academice, universitare și de cultură, membrilor Academiei Române și cercetătorilor de la Filiala din Timișoara, precum și colaboratorilor acesteia care s-au distins în activitatea științifică, culturală și spirituală.

Relatare transmisă prin bunăvoința acad. Păun Ion Otiman,
Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române

sala_1

Acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei Timișoara al Academiei Române, în deschiderea sesiunii festive

sala_2
Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, prelegerea Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române

v-i-vlad_2

Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad

i-p-otiman_7
Acad. Păun Ion Otiman prezintă lucrarea Academia Română – 150 de ani în slujba Națiunii Române, Filiala din Timișoara a Academiei Române – 65 de ani de activitate științifică și culturală în Banat

ioan-selejan_3
ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

e-burzo_2
Acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române

i-a-pop_3
Acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca

dd-prunariu
Cosmonaut dr. ing. Dorin Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române

sala_14
Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, 20 octombrie 2016

sala
Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, 20 octombrie 2016

diplome_4

Președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad acordând Diplomele „Meritul Academic“ și „Distincția culturală“

diplome_7
Președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad acordând Diplomele „Meritul Academic“ și „Distincția culturală“

viata-academica

arta-baroca

istoria-banatului-antichitatea

istoria-banatului-otoman

vincentiu-babes

monografia-fam-mocioni

Cărți editate cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea Filialei Timișoara a Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: