Simpozionul Internaţional „Valenţe europene ale românisticii actuale“ a reunit cercetători din 8 ţări europene

afis_sept_2016Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala din Iaşi, şi Asociaţia Culturală „A. Philippide” Iași au organizat a XV a ediţie a Simpozionului Internațional Valenţe europene ale românisticii actuale, 21-23 septembrie 2016, la sediul Filialei din Iași a Academiei Române.

Evenimentul ştiinţific s-a bucurat de un mare interes din partea specialiştilor, la manifestare participând cadre didactice din mediul universitar şi cercetători specializaţi în domeniu, din Austria, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Ucraina.

Lucrările s-au desfășurat pe mai multe secţiuni (lingvistică, istorie literară, cultură şi civilizaţie), urmărindu se abordarea complexă, interdisciplinară, a temei propuse.

Invitatul special al Simpozionului a fost prof. univ. dr. Michael Metzeltin (Institut für Romanistik, Viena, Austria), membru al Academiei Austriece de Ştiinţe şi membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Prof. univ. dr. Michael Metzeltin a prezentat prelegerea Româna în contrast cu celelalte limbi romanice, pe data de 22 septembrie 2016, în Aula Filialei din Iaşi a Academiei Române.

În cadrul simpozionului a avut loc masa rotundă Importanţa limbii române între limbile romanice, al cărei invitat a fost prof. univ. dr. Michael Metzeltin. Cu acest prilej a fost lansată cartea sa – Româna în contrast. O cercetare tipologică, traducere de Octavian Nicolae. Prefaţă de Andrei Corbea-Hoişie. Text adăugit şi definitivat de autor după traducerea în limba română de Octavian Nicolae, Iaşi, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, 2016.
O altă masă rotundă a fost dedicată acad. Constantin Ciopraga (1916, Paşcani, j. Iaşi – 2009, Iaşi), membru de onoare al Academiei Române, manifestare la care au fost prezenți participanții la simpozion, precum şi profesori universitari sau cercetători ieșeni.

Într o secțiune specială au fost prezentate rezultatele finale obținute în proiectul Terminologia românească meteorologică (ştiinţific vs popular) a stărilor atmosferice. Studiu lingvistic (2011–2016, proiect CNCS, cod PN-II-ID-PCE-2011-3-0656). Fiecare specialist a pus în evidenţă informaţii inedite dobândite în cursul cercetărilor proprii, cu referire la tematica propusă.

Cu prilejul simpozionului a fost organizată și o expoziţie cu publicaţii reprezentative ale cercetătorilor din Institutul de Filologie Română „A. Philippide” şi ale participanţilor.

Într o secțiune specială au fost prezentate lucrări de specialitate apărute la Editura „Ştiinţa” din Chişinău, Republica Moldova: Magda Isanos: Scrieri, ediție, studiu introductiv, repere cronologice, note şi comentarii, referinţe bibliografice de Aliona Grati; Dimitrie Cantemir: Opere. Istoria ieroglifică, repere cronologice, text stabilit şi glosar de Stela Toma. Studiu introductiv de Elvira Sorohan; Dimitrie Cantemir: Opere. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, text îngrijit, studiu introductiv, indici şi glosar de Stela Toma.

Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum la o editură acreditată CNCS sau la o editură din străinătate recunoscută de CNCS.

Mai multe informații despre Simpozion pot fi consultate la adresa: http://www.philippide.ro/pages/manifestari_stiintifice.html

Manifestarea s a desfășurat sub semnul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

Corespondenţă de la Iaşi de cercet. dr. Isabelle Tamba,
Institutul de Filologie Română „A. Philippide“

img_1535

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: