Sfârşitul umanioarelor? De ce este nevoie de educaţie umanistă în universităţi

Prof. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Romane, rector al Universităţii Bucureşti a fost invitatul Filialei Iaşi a Academiei Române, a susţinut prelegerea Sfârşitul umanioarelor? De ce este nevoie de educaţie umanistă în universităţi. Evenimentul a avut loc în data de 22 iunie 2016, în Aula Filialei Iaşi.

Vizita a avut loc la invitaţia acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, în cadrul Prelegerilor Academiei Române.

Prelegerea prof. Mircea Dumitru, a pornit de la constatarea declinului pe care științele umaniste îl cunosc în spațiul academic internațional și în universitățile occidentale. Această situație este cauzată de evaluarea pragmatică, pe criterii financiare, a programelor de studii, dar intră în contrast cu rolul determinant pe care umanioarele l-au avut în istoria democrației și a culturii europene. Valorile tari ale culturii europene, morala, etica sunt produse ale științelor umaniste, disprețuite astăzi. Este posibil un sistem educativ care împinge către margine științele umaniste? Mircea Dumitru ajunge la concluzia că „dimensiunea morală a educației prin umanioare și dimensiunea teoretic-speculativă a studiului adevărurilor acestor științe nu pot fi substituite de o cultură centrată exclusiv pe valorile pozitiviste sau pe acelea ale unor deconstructivisme postmoderne care transformă orice ține de spiritualitate.“

Conf.univ.dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului „A. Philippide“ Iaşi al Academiei Române

Afis_Conferinta Mircea Dumitru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: