Noutăți despre implementarea primului proiect ERA CHAIR din România
SupraChem Lab
SupraChem Lab este primul proiect de tip ERA CHAIR din România care se derulează în Centrul de cercetări avansate pentru bionanoconjugate și biopolimeri – IntelCentru (http://www.intelcentru.ro/suprachem_lab/) al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași și este finanțat prin programul Orizont 2020 inițiat de Comisia Europeană.
După ce în octombrie 2015 dr. Mihail Barboiu* (Institut Européen des Membranes – Institutul European de Membrane, afiliat CNRS) a fost selectat pentru poziția de coordonator (ERA CHAIR) al grupului de cercetare SupraChem Lab, la Iași s-a desfășurat o activitate intensă de stabilire a strategiei și de organizare a noii echipe. În aprilie 2016 s-a finalizat campania de angajări în cadrul noului colectiv, astfel încât acum grupul este alcătuit din 10 membri nou angajați cu normă întreagă, precum și 15 membri cu diferite fracțiuni de normă, majoritatea tineri cu vârste sub 35 de ani. La ora actuala grupul este complet operațional și au fost demarate diverse activități de pregătire, în special pentru tinerii nou angajați.
În acest context, la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași s-a desfășurat în zilele de 5 și 6 mai 2016 o sesiune de training în cadrul proiectului SupraChem Lab. Programul seminarului a inclus prezentări din domeniul chimiei organice și macromoleculare, cu accent pe chimia supramoleculară, domeniu de mare actualitate la nivel internațional datorită realizărilor deosebite atât în plan teoretic, prin înțelegerea și definirea unor legități și fenomene, cât și în plan aplicativ, prin aplicațiile de vârf (în special biomedicale) ale materialelor vizate.
Invitații din străinătate au susținut prelegeri de mare interes. Astfel, prof. Bernold Hasenknopf (Université Sorbonne, Faculté „Pierre et Marie Curie“, Paris, France) a prezentat aspecte din chimia moleculară și supramoleculară a polioxometalaților, precum și aplicațiile polirotaxanilor în imagistica medicală, iar prof. Olof Ramström (Royal Institute of Technology, Department of Chemistry-Organic Chemistry, Stockholm, Sweden) s-a axat pe aspecte ale chimiei dinamice utilizate în sinteză și cataliză, particularizând pentru cazul sintezei și aplicațiilor gliconanomaterialelor.
De mare interes s-au bucurat și prelegerile susținute de invitații de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași. Prof. Liliana Vereștiuc (Facultatea de Bioinginerie Medicală) a prezentat o serie de nanomateriale polimerice produse în scopul utilizării lor în medicină și farmacie, iar prof. Lenuța Profire (Facultatea de Farmacie) s-a referit la rolul medicamentelor anti-inflamatoare nesteroidiene atat în terapia uzuală, cât și în cercetare.
Un alt moment care a focalizat atenția participanților a fost conferința on-line, susținută prin Skype de dr. Marc Baaden (Laboratoire de Biochimie Théorique, CNRS, Paris, France), care a prezentat utilizarea microscopiei computaționale în studierea proceselor membranare.
În program au mai fost incluse o prezentare a IntelCentru – Centrului de cercetari avansate pentru bionanoconjugate și biopolimeri al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“, realizată de dr. Mariana Pinteală, coordonatorul centrului, o trecere în revistă a subprogramelor proiectului SupraChem Lab, precum și ședințe de lucru individuale (tip coaching) a trainerilor cu membrii echipei SupraChem Lab.
* Date despre dr. Mihail Bărboi, pe site-ul Academiei Române: http://www.academiaromana.ro/com2015/doc/d0310-DrMihaiBarboiu.pdf
Corespondenţă de cercet. dr. Fulga Tanasă,
Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“

Echipa de proiect, participanți la sesiunea de pregătire

Echipa de proiect, tineri cercetători angajați în cadrul proiectului ERA CHAIR