Academician Bogdan C. SIMIONESCU, Vicepreşedinte al Academiei Române, a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universității „Politehnica“ din București

Academician Bogdan C. SIMIONESCU, Vicepreşedinte al Academiei Române, a primit vineri, 18 martie 2016, titlul Doctor Honoris Causa al Universității „Politehnica“ din București, ca recunoaştere a contribuţiilor sale deosebite în învăţământul superior şi cercetarea de elită.

„Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității «Politehnica» din București reprezintă o recunoaștere simbolică a excelenței lucrărilor sale științifice, a creativității și dinamismului în conducerea cercetării științifice spre frontierele cunoașterii, a contribuției sale remarcabile la fundamentarea și implementarea proiectelor de cercetare românești“ se arată în Laudatio.

Academician Bogdan C. Simionescu este profesor de Ştiinţa polimerilor în Departamentul Polimeri Naturali şi Sintetici din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi cercetător ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi. Din anul 1976 coordonează grupe de cercetare în cadrul Institutului „Petru Poni“, al cărui director a fost timp de 14 ani (2000-2014). Din 1991 este conducător de doctorat.

Începând cu anul 2003 este director al Centrului de Excelenţă „Polimeri“ din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ Iaşi, iar din 2006 director al Platformei de formare şi cercetare interdisciplinară „Materiale polimerice înalt performante pentru medicină, farmacie, microelectronică, stocare de energie/informaţii, protecţia mediului“ (MATMIP) din aceeaşi universitate. În ultimii ani a fost director şi coordonator al mai multor granturi internaţionale şi naţionale.

A predat ca profesor invitat la universităţile din Kyoto (Japonia), Freiburg (Germania) şi Czestochowa (Polonia), la mai multe universităţi din Franţa – Mulhouse, Dunkerque, Rouen, Montpellier 2, Angers, la Şcoala Naţională Superioară de Mine din Paris şi CEMEF – Sophia Antipolis –, la Societatea de Ştiinţa Polimerilor (Japonia), Centrul de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze (Polonia) etc.

Preocupările sale ştiinţifice s-au situat pe mai multe coordonate: compuşi macromoleculari semiconductori, sinteza precursorilor materiei vii în condiţii abiotice simulate, procese neconvenţionale de polimerizare, obţinerea de copolimeri bloc şi grefaţi cu structuri şi proprietăţi prestabilite prin tehnici combinate de sinteză, arhitecturi macromoleculare complexe ş.a.

Rezultatele cercetărilor acad. Bogdan C. Simionescu şi colaboratorilor se regăsesc în peste 350 de lucrări ştiinţifice apărute în străinătate şi în ţară, 2 cărţi (în colaborare), capitole în cărţi, brevete. A susţinut peste 130 conferinţe invitate în Europa, SUA, Canada, Japonia.

Din 2007 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte.
A fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2000 şi membru titular în anul 2009.

În perioada 2012–2014 a fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române, iar din aprilie 2014 este Vicepreşedinte al Academiei Române.
În iunie 2015 a fost distins cu Medalia „Cristofor Simionescu“ pentru excelenţă în chimie macromoleculară acordată de American Chemical Society şi a Filialei ACS din România.

La 1 Decembrie 2015 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.

MCH_7045

MCH_7134

MCH_7166

MCH_7185

MCH_7207

MCH_7224

DHC_2

 Credit foto: Universitatea „Politehnica“ Bucureşti

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: