Prof. Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti

Prof.dr.ing. Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române, în cadrul Secţiei de ştiinţa şi tehnologia informaţiei, a primit joi 26 noiembrie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Petrol-Gaze (UPG) din Ploieşti. Festivitatea de decernare a avut loc în Sala Senatului, începând cu ora 13.30.

Cu acest prilej, prof.dr.ing. Ion Mălureanu, preşedintele Senatului UPG a ţinut să sublinieze impactul pe care Automatica l-a avut şi îl va avea asupra dezvoltării civilizaţiei şi a apreciat importantele contribuţii aduse de prof. Ioan Dumitrache în cadrul acestei discipline, menţionând elaborarea unei teorii unitare pentru analiza şi sinteza sistemelor fluidice discrete, conceperea şi elaborarea de algoritimi de reglare şi conducere a proceselor, precum şi a unor sisteme de programe pentru proiectarea şi simularea sistemelor dinamice, elaborarea unor modele matematice pentru anumite clase de biosisteme şi procese biotehnologice, cercetările în domeniul controlului inteligent şi contribuţiile la realizarea unor echipamente şi sisteme de automatizare a proceselor industriale.

Rectorul UPG, prof.dr.ing. Pascu Mihai Coloja a ţinut să sublinieze în masajul său că prof. Ioan Dumitrache este „unul dintre dascălii reprezentativi pentru sistemul de învăţământ superior românesc […], profesor prin vocaţie, un cercetator şi un mentor dedicat total evolutiei învăţământului românesc, implicat constant în tot ceea ce înseamnă consolidarea mecanismelor educaţiei naţionale“.

În cadrul Laudatio prezentat de prof.dr.ing. Nicolae Paraschiv a fost trecută în revistă întreaga carieră profesional ştiinţifică a prof. Dumitrache, reflectată în cele peste 280 de titluri publicate în jurnale şi volumele unor conferinţe internaţionale şi cele peste 35 de volume publicate în calitate de autor sau editor în edituri prestigioase, cu un accent special pe activitatea desfăşurată de acesta în cadrul comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, rolul sau în fondarea unor societăţi profesionale şi centre de cercetare, dezvoltarea de legături cu organisme şi universităţi internaţionale de prestigiu, contribuţiile la legatura între universitate şi industrie şi editarea de publicaţii.

În final, prof.dr.ing Stelian Dumitrescu a ţinut să elogieze în persoana prof. Dumitrache un „luptător neobosit pentru progresul ştiinţei […], care si-a consacrat viaţa dezvoltării ştiinţei originale româneşti“, posesor la unei „puteri de muncă, de pătrundere, de înţelgere şi de convingere iesite din comun“, pe care le-a pus în slujba comunităţii academice, sprijinind nemijlocit acele nuclee de cercetare şi educaţie ce pot aduce valoare ţării.

Informaţii obţinute prin amabilitatea acad. Florin Filip,
Preşedintele Secţiei de ştiinţa şi tehnologia informaţiei a Academiei Române

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: