EVOL – Expoziţiile virtuale on line

Poza FGF 2005_Detaliu

Prezentare de acad. Florin Filip
Preşedintele Secţiei de ştiinţa şi tehnologia informaţiei a Academiei Române
Director general al Bibliotecii Academiei Române
 

 

 

 

Colecţiile şi digitizarea
Bibliotecile, muzeele şi arhivele care au acumulat, întreţin şi facilitează accesul celor interesaţi la bunuri culturale cu valoare informaţională, artistică, educaţională şi recreativă evoluează neîncetat. O bună parte din aceste instituţii şi-au creat deja arhive cu versiuni digitale ale obiectelor culturale pentru scopuri de prezervare a conţinutului şi punere la dispoziţia unui public extins sub diferite forme.

Colecţii digitizate ale Bibliotecii Academiei Române
Un exemplu tipic este digitizarea, realizată în cadrul Bibliotecii Academiei Române, la inţiativa acad. Eugen Simion, a manuscriselor lui Mihai Eminescu, expuse apoi pe site-ul Bibliotecii sub forma unei colecţii digitale (http://www.biblacad.ro/Eminescu.html).

Alte exemple de colecţii digitizate oferite de Biblioteca Academiei Române accesibile începând cu anul 2009 pe acelaşi site (http://www.biblacad.ro/UPCmeniu.html) sunt:
– Arhiva „Traian Vuia“ (http://www.biblacad.ro/Vuia.htm)
– Manuscrisele lui Emil Cioran (http://www.biblacad.ro/manuscriseCioran.html)
– Colecţia digitală „Personalităţi care au schimbat lumea“, compusă din 42 de cărţi şi manuscrise ale unor mari cercetători, scriitori şi oameni de ştiinţă din întreaga lume: http://www.biblacad.ro/UPCprezentare.html.

Expoziţiile virtuale
Una din activităţile principale ale muzeelor este, prin tradiţie, organizarea de expoziţii. La rândul lor, bibliotecile organizează expoziţii, acestea fiind activităţi mai de grabă secundare, care au scopul de a marca anumite evenimente sau a atrage cititorii în sălile de lectură.

O formă modernă de prezentare a bunurilor culturale este cea a expoziţiilor virtuale on line (EVOL). Această modalitate sporeşte securitatea bunurilor culturale şi creează premisele pentru un acces mult mai lesne, la orice ora şi din orice punct de pe glob, al publicul.

O EVOL este definită ca o colecţie hipermedia (imagine, text, sunet) proiectată în jurul unei teme care îi permite utilizatorului să realizeze o experienţă personalizată (centrată pe interesul său şi în funcţie de dispoziţia sa de moment şi de timpul de care dispune) prin care se va îmbogăţi spiritual.

Expoziţiile virtuale sunt mai mult decât colecţiile digitizate
Trebuie menţionat ca o EVOL nu e doar o „altă modalitate“ de a prezenta obiectele culturale folosind o nouă tehnologie. Altfel spus, prin caracterul său dinamic (se poate actualiza în orice moment) şi prin varietatea conţinutului şi a formelor de prezentare, este mai mult decât o colecţie digitizată, caracteristică anilor ’90, sau o carte electronică. Expoziţiile virtuale mai au şi alte avantaje, precuma posibilitatea reutilizării, minimizarea riscurilor de securitate pentru obiectele originale şi a costurilor atunci când expoziţia se doreşte a fi prezentată în locuri diferite de cel al păstrării obiectelor.

Echipa de specialişti
În realizarea unei expoziţii virtuale participă mai multe categorii de specialişti: cei care gestionează obiectele fizice originale, cei care le selectează şi care elaborează scenariul expoziţiei, cei care adaugă elemente suplimentare (informaţii privind crearea obiectului, autorul, modul de achiziţie etc., mult mai ample decât ar încăpea pe o etichetă plasată sub obiectul expus într-o expoziţie tradiţională). Aceşti din urmă pot fi specialişti interni sau colaboratori externi ai bibliotecii sau ai muzeului. Şi, desigur, din echipă fac parte… informaticienii. Ei îşi tranferă cunoştinţele şi rezultatele sub forma unor produse informatice care pot fi folosite şi refolosite direct de bibliotecari sau muzeografi.

Expoziţii virtuale ale Bibliotecii Academiei Române
Bibliotecii Academiei Române a realizat deja un număr de expoziţii virtuale în cadrul proiectului internaţional AthenaPlus (http://www.athenaplus.eu/), folosind platforma MOVIO, pe care vă invităm să le vizitaţi folosind link-urile de mai jos:
– Constantin Brâncoveanu, Domn valah: http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining10/
– Sigiliile, un tezaur istoric: http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining16/
– Monede din Colecţia Orghidan: http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining14

AthenaPlus este o rețea europeană de bune practice, care reuneşte un număr de 40 de parteneri (muzee şi biblioteci) din 21 de state membre ale Uniunii Europene. România a fost reprezentată în cadrul acestui proiect de Biblioteca Academiei Române.
Proiectul AthenaPlus, inițiat în martie 2013 și finalizat în august 2015, a funcţionat în cadrul programului CIP (Competitiveness and Innovation Programme), având între obiectivele principale identificarea şi utilizarea instrumentelor care să faciliteeze dezvoltarea de expoziții virtuale și de aplicații turistice și didactice.

Colecţii digitizate ale Bibliotecii Academiei Române

Eminescu

http://www.biblacad.ro/Eminescu.html

Cioran

http://www.biblacad.ro/manuscriseCioran.html

Personalitati

http://www.biblacad.ro/UPCprezentare.html

Traian Vuia

http://www.biblacad.ro/Vuia.htm

Expoziţii virtuale ale Bibliotecii Academiei Române

Expo Peceti

http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining16/

Expo Brancoveanu

http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining10/

Expo Orghidan

http://54.247.69.120/build/movio/movioTraining14

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: