Corespondenţă transmisă prin amabilitatea conf.univ.dr. Dan-Marius Voicilaş,
Institutul de Economie Agrară al Academiei Române
În data de 30.10.2015, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române a co-organizat în Ucraina, la Cernăuţi conferinţa internaţională dedicată analizei spaţiului rural din Euro-regiunea „Prutul de Sus“, intitulată „Dezvoltarea socio-economică a zonei rurale în regiunea transfrontalieră româno-ucraineană“. Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Institutul de Cercetări Regionale „M.I. Dolishniy“ al Academiei de Ştiinţe din Ucraina, cu sediul la Lvov, Universitatea de Stat de Economie şi Finanţe „Bucovina“ din Cernăuţi, Şcoala Superioară de Stat „B. Markiewicz“ din Polonia şi Universitatea de Stat din Bălţi „Alecu Russo“ din Moldova.
În debutul conferinţei au adresat mesaje participanţilor rectorul Universităţii de Stat de Finanţe şi Economie „Bucovina“, doctor în economie, profesor V.V. Pryadko, directorul Institutului de Cercetări Regionale „M.I. Dolishniy“, profesor universitar, V.S. Kravtsiv, şeful-adjunct al personalului Administraţiei Regională de Stat din Cernăuţi R.I. Senchuk şi doctor în economie, cercetător ştiinţific II la Institutul de Economie Agrară al Academiei Române, D.M. Voicilaş. Din partea Institutului de Economie Agrară al Academiei Române au participat Conf.univ.dr. Dan-Marius Voicilaş şi Dr. Monica-Mihaela Tudor, cercetător ştiinţific II.
Manifestarea ştiinţifică a fost realizată ca parte a proiectului de cercetare „Politica regională a UE şi ţărilor Parteneriatului Estic – o experienţă pentru zonele rurale din România şi Ucraina“, care a fost semnat în anul 2014 de către Institutul de Economie Agrară al Academiei Române şi Institutul de Cercetări Regionale „MI Dolishniy“ din Ucraina, în cadrul acordului bilateral privind cooperarea ştiinţifică internaţională pentru perioada 2014-2017, semnat la Lvov cu aceeaşi ocazie de către reprezentantul Institutului de Economie Agrară al Academiei Române Dan-Marius Voicilaş şi directorul Institutului de Cercetări Regionale „MI Dolishniy“ Vasil S. Kravtsiv. Încheierea acestui acord bilateral a fost facilitat de acordul general de cooperare ştiinţifică dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe din Ucraina.
Scopul conferinţei a fost de a discuta problemele contemporane ale dezvoltării teritoriale în zonele de frontieră din Ucraina şi România şi să elaboreze propuneri pentru îmbunătăţirea eficienţei politicii regionale şi activarea cooperării transfrontaliere între cele două ţări. Astăzi problemele de dezvoltare socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-ucraineană sunt insuficient cercetate. Între timp, dezvoltarea cooperării transfrontaliere este importantă pentru cooperare economică bilaterală a celor două ţări şi, de asemenea, pentru priorităţile de integrare europeană a Ucrainei.
Analizele elaborate şi prezentările efectuate de participanţii din România s-au concentrat asupra Euroregiunii „Prutul de Sus“, ca parte integrantă a proiectului menţionat mai sus şi cunoscut prin abrevierea RUP 2015. Astfel, au fost prezentate următoarele lucrări: „Analiza SWOT a Euroregiunii Prutul de Sus – Focalizare asupra părţii române“, autor Dan-Marius Voicilaş, „Probleme sociale în Euroregiunea Prutul de Sus – Aria românească“ autori Monica-Mihaela Tudor, Mihai Chiţea, Lorena Chiţea şi „Aspecte economice în Euroregiunea Prutul de Sus – Aria românească“, autori Marioara Rusu, Elisabeta Roşu, Sorin Bucur, Monica-Mihaela Tudor.
Rezultatele prezentărilor şi discuţiilor au fost sumarizate de rectorul Universităţii de Stat de Finanţe şi Economie „Bucovina“ V.V. Pryadko şi directorul Institutului de Cercetări Regionale „M.I. Dolishniy“, V.S. Kravtsiv.
Conferinţa a fost o comparaţie a abordărilor ştiinţifice privind investigarea dezvoltării zonelor rurale şi, de asemenea, o discuţie controversată a problemelor de dezvoltare rurală în regiunile de frontieră ale României şi Ucrainei. De asemenea, s-a dorit căutarea modalităţilor de a spori dezvoltarea zonelor rurale din regiunile transfrontaliere.
Raportul final al conferinţei va fi prezentat sub formă de articole ştiinţifice, care vor fi publicate în revistele institutelor partenere în proiectul RUP 2015, respectiv revista „Economie Agrară şi Dezvoltare Rurală“ şi revista publicată de Institutul de Cercetări Regionale „M.I. Dolishniy“.
După încheierea lucrărilor conferinţei au avut loc discuţii cu partenerii de la Institutul de Cercetări Regionale „M.I. Dolishniy“ cu privire la următoarele etape din cadrul proiectului RUP 2015. Astfel, s-a convenit ca la finalul anului 2015 să se publice în Ucraina o carte care să prezinte principalele rezultate ale cercetărilor efectuate în cursul anului de către cele două institute partenere din România şi Ucraina. Nu în ultimul rând, s-a convenit ca şi în cursul anului 2016 această colaborare să continue, iar până la finalul anului 2015 să fie identificate principalele subiecte de interes ale ambelor părţi.
După încheierea conferinţei, delegaţia Institutului de Economie Agrară al Academiei Române a avut consultări cu reprezentanţii Universităţii de Stat de Finanţe şi Economie „Bucovina“, pentru identificarea celor mai bune căi de dezvoltare a cooperării ştiinţifice viitoare între cele două părţi. În acelaşi timp, s-a adresat invitaţia ca viitoarea conferinţă din cursul anului 2016 să se desfăşoare în România, într-o localitate care va fi stabilită ulterior.
Prezidiul Universităţii de Stat de Economie şi Finanţe „Bucovina“ din Cernăuţi
Sala de Conferinţe a Universităţii de Stat de Economie şi Finanţe „Bucovina“ din Cernăuţi
Conf.univ.dr. Dan-Marius Voicilaş, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române
Dr. Monica-Mihaela Tudor, cercetător ştiinţific II, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române
Prezidiul Universităţii de Stat de Economie şi Finanţe „Bucovina“ din Cernăuţi
Conf.univ.dr. Dan-Marius Voicilaş, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române
Sala de Conferinţe a Universităţii de Stat de Economie şi Finanţe „Bucovina“ din Cernăuţi
Participanţii la Conferinţa „Dezvoltarea socio-economică a zonei rurale în regiunea transfrontalieră româno-ucraineană“, Cernăuţi, Ucraina, 30.11.2015